Ne možete da zaspite? Lekar pokazao trik koji će vas brzo opustiti − bez tableta

Problemi sa spavanjem nisu neuobičajeni. Loš san može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su dijabetes i bolesti srca. Ipak, postoje tehnike pomoću kojih možete da „prevarite” svoje telo da brže zaspi.

Dermatolog Skot Volter je na svom TikTok profilu objavio video u kojem je otkrio kako možete brže da zaspite kada vam misli ne daju mira.

„Ja sam doktor i ponekad imam problema sa spavanjem, pa ću vam reći o metodi koja mi je sve olakšala“, počeo je Volter.

@denverskindoc

Stitch w/ @sidneyraz say goodbye to the Sunday Scaries and fall asleep quickly with this doctor approved sleep hack! #sleephack #todayilearned #wishiknew #howtofallasleepfaster #cognitiveshuffling #cognitiveshuffle #sleephelp #doctor #medicine #sleep #sundayscaries #doctorhack #fallingasleep #anxiety

♬ original sound – Dr. Scott Walter | Derm

Trik protiv nesanice

On dodaje da njegov trik ne uključuje „nešto poput uzimanja melatonina“, veštačke verzije hormona koji izaziva san, „ili drugih suplemenata“. To takođe „ne uključuje tuširanje toplom vodom pre spavanja ili čitanje“.

Doktor je predložio jednostavnu mentalnu vežbu poznatu kao kognitivno mešanje. To je metoda koja pomaže da se preurede ili organizuju misli. Cilj je da naterate svoj um da se odupre svesnim misaonim obrascima koji vam otežavaju da zaspite, a postoji nekoliko načina da to uradite.

„Mislim na nasumične reči predmeta koji nemaju nikakve veze jedni sa drugima, na primer krava, list, sendvič. Ponavljajte ih u mislima dok ne zaspite“, savetovao je doktor.

Volter tvrdi da ova tehnika funkcioniše jer – ne samo da ometa vaš mozak, već i simulira „mikrosnove“ koje doživljavamo kada zaspimo. Dakle, kada započnete ovo, signalizirate svom mozgu da je „bezbedno“ da zaspite, prenosi Dejli star.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.