U trendu

Ne možete da zaspite od vrućine? Obujte čarape! Kako da se rashladite na neobičan način

Taman kada pomislite da je najgore prošlo i da će vam noći doneti rashlađenje, često se desi da temperatura jedva padne, pa vam vrućina otežava da zaspite i odmorite se pošteno.

Međutim, nekoliko eksperata dalo je savete kako da olakšate sebi i ipak, uprkos vrelim noćima imate miran san.

1. Ne jedite mnogo, neposredno pre spavanja

Možda ste neko ko uživa u povremenoj kasnoj večeri, ali ovo bi mogao biti recept za katastrofu. Martin Sili, stručnjak za spavanje, kaže za Best Life da bi ljudi trebalo da „pokušaju da izbegavaju velike obroke, neposredno pre spavanja“, ako žele da se osećaju hladnije noću. Zašto?

“Varenje može dovesti do povećanja telesne temperature, dok pokušavate da zaspite – objašnjava on.

2.  Budite dobro hidrirani

Jesti je jedno, a piti vodu je drugo. Prema dr Džejbu Braunuda li ste dobro hidrirani može „značajno uticati“ na to koliko se osećate rashlađeno, kada pokušavate da zaspite tokom vrućih noći.

“Fokusirajte se na dobru hidrataciju tokom dana i uzmite samo nekoliko gutljaja vode pred spavanje – preporučuje on.

3. Spavajte sa čarapama

“Kako telo menja ove nivoe, dolazi do vazodilatacije. Vazodilatacija je proširenje krvnih sudova i povećavanje cirkulacije krvi, što smanjuje temperaturu vašeg tela. Dakle, ako vaše telo nije u stanju da postigne visoku temperaturu kože i nisku temperaturu unutrašnjosti, zbog loše cirkulacije, to može uticati na početak spavanja. Stoga spavanje u čarapama može pomoći u regulisanju ovog procesa i poboljšanju vaše sposobnosti da zaspite, kaže Džil Zvarenštajn, sertifikovani trener nauke o spavanju.

4. Podignite noge dok spavate.

“Ovo može poboljšati cirkulaciju krvi, smanjujući nakupljanje toplote u ekstremitetima”, kaže Toni Hu, registrovani kiropodista.

5. Ograničite unos alkohola.

Alkohol izaziva širenje krvnih sudova u blizini vaše kože, proces poznat kao vazodilatacija, zbog čega se u početku osećate toplo. Međutim, kako se alkohol metaboliše, ovaj proces se obrće i može dovesti do pada telesne temperature, što dovodi do noćnog znojenja i poremećaja sna. Da biste bili hladni i održavali stabilnu telesnu temperaturu tokom cele noći, najbolje je ograničiti konzumaciju alkohola pre spavanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.