U trendu

Ne želite da se nađete blizu njih: Evo koje životinje imaju najjači ugriz na svetu

Ako ste se ikada zapitali čiji je ugriz najjači u životinjskom svetu, na pravom ste mestu. Otkrivamo od kojih ugriza životinja nam se hladi krv! I da, nemaju samo divlje životinje jak ugriz, već i neke domaće životinje sa kojima se svakodnevno susrećemo.

Prvo, šta je tačno sila ugriza? Prema Frontiersu, to je sila koju stvaraju kosti i mišići gornje i donje vilice kada životinja ugrize svoj plen. Životinje sa izuzetno velikom snagom ugriza obično lako savladaju plen koji se bori da se oslobodi.

Sigurno ste čuli da predatori zubima mogu isprobati čak i najjači oklop drugih životinja. U stvari, ne radi se samo o oštrim i jakim zubima, već o količini sile ugriza koju postiže vilica predatora.

Sila ugriza se direktno ili indirektno procenjuje prikupljanjem podataka o građi tela u obliku i vrsti plena koji životinje love. Naučnici koriste merenje sile da izmere koliko je jak ugriz životinje. Na ovaj način su uspeli da izmere snagu ugriza slatkovodnog krokodila, koja iznosi od 16 do 460 njutna.

Postoje dva kandidata koji bi mogli da se suprotstave krokodilu. Međutim, sile ugriza nisu merene u životnoj sredini jer su ove životinje vodeni predatori.

Ako se ikada potvrdi, najjača sila ugriza mogla bi biti sila ugriza orke (Orcinus orca), za koju Holandsko društvo ajkula procenjuje da iznosi 84.516 njutna. Sledi sila ugriza velike bele ajkule (Carcharodon carcharias), koja se procenjuje na oko 18.000 njutna.

Šta je sa domaćim životinjama?

Među životinjama sa kojima se svakodnevno susrećemo, najjači ugriz imaju psi – velike rase poput mastifa, rotvajlera i nemačkih ovčara. Pored njih, goveda i konji takođe imaju veoma jak zagriz, ali se ta snaga meri na drugačiji način.

Konj svojim ugrizom može da nanese ozbiljne povrede, ali se snaga njegovog ugriza meri njegovom sposobnošću da zagrize i ošteti jače materijale.

Međutim, ako bilo koju od domaćih životinja uporedimo sa prethodno pomenutim grabeljuvicama, izvesno je da je njihova snaga ugriza nemerljiva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.