U trendu

Nervozni ste, a ponedeljak mrzite više od svega? Izbegnite sindrom sagorevanja!

Ukoliko se osećate bespomoćno, nedostaje vam volje, energije i ponedeljak vam je najgori dan u nedelji, vrlo verovatno se suočavate sa posledicama široko rasprostranjenog sagorevanja. Ovaj sindrom označava sagorevanje u psihičkom smislu, odnosno nagomilano nezadovoljstvo koje se javlja kao posledica hroničnog stresa. Ali ne brinite, niste jedini. Poslednja istraživanja pokazuju da se čak 60 odsto građana u Srbiji suočava sa ovim stanjem ili mu je veoma blizu. Dobra vest je da se, uz određene promene u svojoj svakodnevici, možete uspešno izboriti sa sagorevanjem.

“Pojedi tu žabu”

Ako je posao kojim se bavite najčešći uzrok stresa, onda je vrlo važno da promenite ono što vas čini nezadovoljnim. Da biste ovo prevazišli, primenite popularnu tehniku – “pojedi tu žabu”. U praksi će to značiti da dan započinjete sa najtežim i najizazovnijim zadatkom, onim koji najradije odlažete. Brojni su benefiti – kada već nakon tri, četiri sata na poslu uradite najvažniji zadatak, sve što dolazi posle toga biće lakše, a vi ćete se osećati efikasnijim i uspešnijim.

Okrenite novi list

Promena starih navika, ma koliko one bile štetne, uvek je težak i stresan proces. Sigurno znate da ispijanje previše kafe ili konzumacija cigareta nisu dobri za vaše zdravlje, međutim to i dalje praktikujete.

Zbog toga su alternative odlično rešenje koje vam omogućavaju da okrenete novi list, ali da sebi i dalje priuštite određeno zadovoljstvo. Na primer, umesto cigareta, možete da izaberete novi glo Hyper X2 uređaj za zagrevanje duvana. Osim što nema katrana, dima i pepela, konzumacija ovog uređaja je do čak 95 odsto manje štetna od cigareta jer nema oslobađanja štetnih toksina.

Kao što ne treba da sagorite u psihičkom smislu, tako treba da izbegnete isto i pri konzumaciji cigareta, upravo kroz izbor alternativa za zagrevanje duvana koje rade na 250 ili 260 stepeni (cigarete sagorevaju na temperaturi od više od 800 stepeni). Pored pomenutih koristi, posebno važna stvar za sve punoletne korisnike duvanskih proizvoda i njihovu okolinu jeste ta da pri konzumaciji glo uređaja nema neprijatnih mirisa, što je veliki plus u ovim hladnim danima kada se nikome ne mili da odlazi na prozor ili terasu.

Vežbajte redovno

Sad kada ste “okrenuli novi list”, nastavite dalje sa uvođenjem pozitivnih promena u vaš život. Vežbajte! Otkrijte šta vam prija i budite istrajni. To ne znači da treba da istrčite maraton ili da podižete tegove od nekoliko desetina kilograma, dovoljno je samo da imate redovnu fizičku aktivnost. Šetajte, trčite, ili ako su vam pak joga ili ples draži, naravno i oni će pomoći da se izborite sa nagomilanim stresom. Vežbanje će doprineti boljem raspoloženju, ali će istovremeno omogućiti i kvalitetniji san. Vredi probati, zar ne?

Slušajte umirujuću muziku

Nije vam ni do čega, ne sluša vam se ništa? Promenite ovaj stav jer su čak i istraživanja kanadskog univerziteta McGill pokazala da muzika zaista utiče na lučenje hormona zadovoljstva. Ukoliko vas opterećuju reči, pustite umirujuću muziku kao što su zvuci prirode – cvrkut ptica, šum talasa, zvuk vode koja teče.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.