U trendu

„Nikad ne izlazite s muškarcem koji…“: Psihoterapeut otkrio s kakvim tipovima ne treba ulaziti u ljubavnu vezu

Mudre žene neće birati muškarce koji žene ne doživljavaju kao ravnopravan pol i one koji nisu spremni razgovarati o seksu, napisao je Steven Ing, psihoterapeut i savetnik za odnose s tridesetogodišnjim iskustvom u prve dve kolumne pod nazivom ‘Nikad ne izlazite s muškarcem koji…’, na portalu Psychology Today.

U trećem nastavku ističe još jedan savet: Nikad ne izlazite s muškarcem koji se ne može obavezati na odnos bez zlostavljanja.

– Znam, zvuči kao da previše filozofiram, ali ako pogledate oko sebe, videćete puno nasilnih veza u kakvima sigurno ne biste hteli završiti. Gotovo svaka zlostavljana žena (ili muškarac!) započeo je vezu s nekim ko se činio savršenim, apsolutno predivnim, sve dok se nije pojavilo iznenađenje: Počelo je sa zlostavljanjem. Pritom ne mislimo odmah na fizičko zlostavljanje, ono može započeti suptilno, na primer, od opaske kako je vaš ukus u muzici odvratan – piše Steven Ing.

Telesnom zlostavljanju neretko prethodi verbalno zlostavljanje, ali može prethoditi i  neverbalno zlostavljanje (prezrivi pogledi uz kolutanje očima, besno duvanje, okretanje leđa dok osoba govori i slično). Neverbalnom ponašanju prethodi i nastojanje da partner uspostavi dominaciju i moć. Tako će, na primer, u nekoj raspravi reći: ‘Kad mislim da se neko ponaša kao kučka, u redu je nazvati ga kučkom’. Nije rečeno vama, pomislićete, pa zašto bi se onda vređali…

Ali, ovakve vrste filozofsko-etičkih razgovora jako su važne jer vam budući partner daje do znanja da je pod određenim uslovima zapravo u redu biti nasilnik. Ovo ponašanje je opravdano u njihovom umu, pa kad oseti potrebu da vas nazove kučkom, učiniće to.  Ovaj način razmišljanja zanemaruje činjenicu da se pod zlostavljanjem podrazumijeva i to kad se prema ljudima odnosimo s nepoštovanjem.

Nikada nije etično postupati s nekim uz nepoštovanje, čak i ako se ta osoba prema vama ponaša loše. Ne treba dodavati zlostavljanje na zlostavljanje. Lek je sučeljavanje, a ako se ne dogode ozbiljne promene, krenite dalje.

Ideja ulaska u ljubavnu vezu temelji se na ideji da se osećate sigurno.  Ne smete se osećati zlostavljano. Ako ste pogrešili u izboru, odnosno završili u vezi, ako nema promena izađite iz veze i poradite na tome da naučite bolje prepoznati znakove zlostavljanja kako se to ne bi ponovilo, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar