U trendu

Nikada ne naručujte ovo piće u kafiću za vreme leta, ima više bakterija nego voda iz WC šolje!

Nikad se verovatno niste ni zapitali!

Kada sledeći put poručite piće sa ledom, razmislite da li je to dobra ideja.

Sprovedena istraživanja o kvalitetu leda pokazala su da je čak 77,2 odsto uzoraka bilo pozitivno na prisustvo koliformnih bakterija, čije je poreklo fekalno. Reč je o mikroskopski sitnim česticama, koje su u led dospele zbog prljavih ruku. Samim tim, najveća zabluda koja vlada kod ljudi jeste ta da na ledu ne mogu da se zadrže bakterije.

Led u kafićima i restoranima brze hrane je najveće leglo bakterija i u proseku ih ima više nego u WC šolji, što je posledica retkog čišćenja ledomata. Svakako, nijedan od uzoraka ne predstavlja pretnju za zdravlje. Još jedno istraživanje je pokazalo da se najviše bakterija krije u čaši vode ili gaziranom soku sa kriškom limuna. Istraživači su testirali 76 krišaka limuna iz 21 restorana i otkrili su da je 70 odsto, odnosno 53 kriški zaraženo bakterijama.

Iako ovo nije najobuhvatnije istraživanje nia ovu temu i sami možete da primetite da je kriška limuna koju dobijate u čaši već unapred isečena, a da se te kriške drže u plastičnim posudama na sobnoj temperaturi, što je ujedno i idealno okruženje za bakterije. Istraživanje nije jasno otkrilo izvor ovih bakterija, ali je otkrilo da ove bakterije ne mogu da prežive i razmnožavaju se u alkoholnim pićima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.