U trendu

Nikako nemojte da preskočite 1 običaj drugog dana Božića, a ova molitva će vam doneti mir

Sabor Presvete Bogorodice je praznik kojim se odaje počast majci Isusa Hrista i obeležava se uvek drugog dana Božića. Na ovaj dan se sveštenstvo „sabira“ sa vernicima u crkvama.

Ovaj dan treba da se provodi u svečanom duhu, a najvažnije je da preovlađuju milosrđe i prijateljstvo. Valja se da se drugog dana Božića obiđu prijatelji, rođaci ili kumovi.

Posebnu pažnju treba da obrate oni koju su u svađi iz bilo kog razloga. Veruje se da baš danas treba da se izmire i ostave iza sebe sve ono što je bilo negativno.

Po narednom verovanju, nijednog gosta ne treba vratiti s kućnog praga. Domaćice poslužuju svečana jela, a kuća ne sme da se sprema niti da se rade neki teški poslovi.

U njenu čast i kao znak zahvalnosti se izgovara posebna molitva.

Molitva presvetoj Bogorodici
Tvojim rođenjem Hriste bože, zasija svetu svetlost bogopoznanja, jer se u toj svetlosti zvezdom učahu oni koji zvezdama služe, da se klanjaju tebi, suncu pravde, i da poznaju tebe sa visine istoka, gospode, slava ti!

Običaji na drugi dan Božića
Danas, prema narodnim običajima, obilaze se prijatelji i komšije i primaju gosti u kuću. Drugi dan Božića, narod kaže, trebalo da se posvetite šetnji i poseti prijateljima i kumovima, jer “ko ima prijatelje, bogat je čovek”.

Veruje se da se na današnji dan mire i oni koji su godinama u zavadi i da nije dobro bilo koga oterati sa kućnog praga.

Danas, za prazničnom trpezom koja je još uvek postavljena, svi su jednaki i u zdravlju i veselju slave najradosniji praznik hrišćanstva. Običaj kaže da se danas ne čisti kuća jer se Božić u pravoslavlju slavi tri dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar