U trendu

Noću držite čašu vode pored kreveta? To uopšte nije dobra ideja, evo i zašto (video)

Ova navika nije toliko dobra kao što ste mislili

Mnogi koriste različite metode kako ne bi zaboravili da unesu dovoljnu količinu tečnosti u organizam. Jedna od metoda jeste da pored sebe drže čašu/flašu vode dok čitaju, gledaju televiziju ili spavaju. Međutim, ovo poslednje i nije tako dobra ideja.

Zbog čega?

Pa noću u čašu sa vodom mogu da slete razne čestice prašine, ali i muva i komarac. Vi niste toga ni svesni kada ujutru ili usred noći popijete gutljaj vode. A svakako je ujutru bolje popiti svežu vodu, a ne onu koja je stajala tokom noći.

Takođe, voda tokom noći može da promeni ukus. Ako pijete vodu za piće sa česme, hlor koji ona sadrži tokom noći ispari i voda menja ukus. Istovremeno, PH vrednosti vodi se menja.

Kada ostavite čašu vode pored kreveta, mala količina ugljen dioksida se apsorbuje što dovodi do blagog pada PH vode. Tek toliko da promeni njen ukus.

Da li je ovo opasno?

Obična voda ne sadrži šećere, masti i proteine koji bi mogli da počnu da se razgrađuju, pa uprkos neobičnom ukusu nije nezdrava. S druge strane, ako uvek koristite istu čašu, ne perete je redovno ili je čak je delite sa nekim, veće su šanse da će se na njenoj površini pojaviti štetni mikroorganizmi.

Treba imati u vidu i da svaki put kada popijemo gutljaj vode i dodirnemo ivicu čaše, mi prenosimo mnoge mikroorganizme u čašu. Ako to učinimo pre spavanja, oni će se do jutra značajno namnožiti.

“Pljuvačka takođe sadrži bakterije koje mogu da uđu u vodu i zagade je”, kaže doktor Marc Leavey iz Mercy Medical centra i dodaje: “Kada usne jednom dodirnu ivicu čaše (ili flaše uostalom), trebalo bi što pre popiti svu vodu ili neku drugu tečnost iz nje.”

Čaša vode na stolu pored kreveta vam može pokvariti i san. Ako je, na primer, ugledate pored sebe kada se usred noći malo razbudite, sigurno ćete uzeti nekoliko gutljaja vode. Čak i ako nakon toga odmah utonete u san, postoji šansa da se probudite ranije nego što ste planirali jer ćete morati do toaleta.

Pored čaše vode, mnogi ljudi na noćnom ormariću ili stočiću imaju knjigu, telefon ili neki drugi elektronski uređaj koji može da strada ako slučajno srušite punu čašu u njihovoj blizini. To je još jedan razlog zašto ova navika nije toliko dobra kao što ste mislili, piše b92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.