Novak otkrio 8 tajni svog uspeha: Ima posebna pravila i rituale, a evo bez čega ne započinje dan

Novak Đoković je po mnogima najbolji teniser svih vremena. Njegovi nestvarni uspesi i sve što radi u karijeri nije došlo slučajno.

Srpski as radi na mnogo detalja, a ovoga puta odlučio je da podeli svojih „Osam tajni uspeha“ koje se odnose na njegovu ishranu.

1. Od ranog jutra počnem da pijem

Mnogi od nas imaju jutarnje rituale, a moj je da od ranoj jutra pijem. Prvo što uradim kada ustanem je da popijem veliku čašu vode, ugrejanu na sobnoj temperaturi. Prošlo je osam sati, koliko sam otprilike spavao, a da u moje telo nisam uneo tečnost. Voda je ključna za proces oporavka tela. Međutim, izbegavam hladnu vodu. Kada se unese hladna voda, telo troši više energije da je ugreje i krv navire u digestivni sistem, a meni je krv neophodnija u mišićima. Uvek ujutro možete popiti i šolju čaja.

2. Jedem med

Iznenadiće vas i druga stvar koju uradim čim ustanem: Pojedem dve kašike meda. Svakog dana. Ja uzimam manuka med sa Novog Zelanda, ali su dobri i drugi tamni medovi. Znam šta mislite sada: „Ali, med je šećer“! Da, jeste šećer! Ali vašem telu je neophodan šećer. U suštini, treba mu fruktoza. Takav šećer nalazi se u voću, nekom povrću, a naročito u medu. Med je mnogo zdraviji od čokolade ili energetskih pića. Istina je, čokolada će vam dati „Vau“ efekat, ali mom telu ne treba „Vau“ efekat jer će kroz 30 minuta sva ta energija biti izgubljena, a meni treba da traje ceo dan.

3. Napravim moćnu činiju doručka

Posle istezanja i laganih vežbi spreman sam za doručak. Najčešće sebi napravim moćnu činiju doručka koja uglavnom sadrži: musli bez glutena, puna šaka oraha, lešnika i kikirikija, ulje od bundeve, iseckano voće – najčešće banane, mala kašika kokosvog ulja i mleko.

4. Pojedem čak i tost

Činija svih nabrojanih sastojaka mi je obično dovoljna za doručak. Ukoliko mislim da mi nije dovoljno, a ponekad se i to desi, sačekam oko 20 minuta da budem siguran da li sam još gladan. Ako jesam, onda uzmem tost hleb bez glutena i na njega stavim tunu ili avokado, koji naročito volim.

5. Spakujem ručak koji nosim sa sobom

Tipičan moj ručak je pasta bez glutena sa povrćem. Paprike, sveži paradajz, đumbir, brokoli, grašak, šargarepa… Kombinujem razna povrća sa pastom preko koje sipam maslinovo ulje i malo soli. U suštini, kada igram meč neophodno mi je što više proteina, ali meni je pasta sasvim dovoljna, baš sve što mi treba.

6. Nastavljam da pijem

Tokom treninga uvek kod sebe imam dve boce energetskih pića, ali ne bilo kojih, već samo ona koja sadrže fruktozu. Nisu mnogo teška za stomak, a pomažu mi da se osvežim. Ono što tražim da energetsko piće ima su: elektroliti, cink, megnezijum, kalcijum, selen i vitamin C. Magnezijum i kalcijum su naročito bitni za srce i mišiće. Posle vežbanja uzmem organsko-proteinski šejk.

7. Grickam kafu i med

Pre meča, kada želim da baš budem spreman i „zagrejan“, uzmem gel sa 25 miligrama kofeina koji grickam. Tokom meča jedem sušeno voće ili sveže banane. Uvek gledam da uz sebe imam i dve kašike meda koje uzmem po potrebi.

8. Mesna gozba za večeru

Večeram kasno. Uvek uzimam proteinsku večeru u vidu mesa ili ribe. To znači ili juneća šnicla, pileća šnicla, losos. Najbitnije je da je organskog porekla. Što je hrana bliža prirodi, to je ishrana zdravija. Gledam da što češće za večeru imam i supu, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.