U trendu

Oni koji rade ovih pet stvari preko dana često imaju problema sa spavanjem noću

Navike koje praktikujemo tokom dana i te kako mogu uticati na kvalitet našeg sna noću. Stručnjaci upozoravaju da je bitno pripaziti na hranu koju unosimo u naš organizam, na količinu fizičke aktivnosti i još nekoliko malih, ali važnih detalja.

Jedete previše nezdrave hrane

Sledeći put kada će vas mučiti umor zbog slabo prospavane noći, razmislite o tome kako se hranite u poslednje vreme. Prema istraživanju iz maja ove godine koje je objavljeno u časopisu Obesity, oni učesnici istraživanja koji su nedelju dana bili na ishrani bogatoj šećerom, zasićenim mastima i prerađenom hranom imali su lošiji kvalitet sna od onih koji su se hranili zdravijim namirnicama. “Posmatrali smo sporotalasnu aktivnost, meru koja odražava koliko je duboki san oporavljajući”, rekao je koautor studije lekar Džonatan Kedernes, putem saopštenja za javnost. “Zanimljivo je da smo videli da je duboki san pokazao manje aktivnosti sporih talasa kada su učesnici jeli nezdravu hranu, u poređenju s konzumacijom zdravije hrane. Taj je efekat trajao i drugu noć, nakon što smo prebacili učesnike na identičnu ishranu”, dodaje.

Veći deo dana provodite sjedeći

Ako radite posao koji od vas zahteva da sedite veći deo dana, možda ćete teže zaspati noću, kaže psiholog Džejd Vu. “Moramo biti aktivni tokom dana kako bismo zaradili kvalitetan san noću”, poručila je. “To je iz dva razloga. Prvo, moramo da budemo aktivni kako bismo sačuvali homeostatski nagon za spavanjem, ‘glad’ za snom koja se nakuplja tokom dana kada smo budni i aktivni. A drugo, kada smo aktivni tokom dana , svom mozgu dajemo vrlo jasan signal da su naši aktivni sati dnevni, što pomaže mozgu da razlikuje dan od noći, što mu omogućuje da budemo budniji tokom dana i pospaniji noću,” objašnjava Vu.

Ne dobijate dovoljno sunčeve svetlosti

Nedostatak sunčeve svetlosti tokom dana može poremetiti vaš cirkadijalni ritam, poznatiji kao ”biološki ritam” na način da je teže zaspati ili odspavati celu noć bez previše buđenja. “Naš cirkadijalni ritam funkcioniše izlaganjem svetlu. Tokom dana, kada smo izloženi svetlu, ono signalizira mozgu da je dan”, kaže Džil Zvarenstin, stručnjak za higijenu spavanja. “Kada padne noć, mozak zna da je vreme za odmor i tada počinje povećana proizvodnja melatonina kako bi se podstakao san”, dodaje ona. Dakle, ako imate poteškoća sa spavanjem, nije na odmet razgrnuti zavese tokom dana, ako već niste u mogućnosti da izađete napolje, prenosi BestLife.

Dremate tokom dana

Iako je to verovatno jasno samo po sebi, ipak je važno naglasiti. Zvarenstin upozorava da predugo dremanje ili dremanje kasno tokom dana može otežati noćni san. “Kao opšte pravilo, dremajte manje od 30 minuta i odradite to pre 15 sati. Takođe preporučujem pronalaženje hladnog, mračnog i tihog prostora za dremanje kako biste iz njega izvukli maksimum, jer ti uslovi podstiču bolji san”, savjetuje Zvarenstin, a prenosi N1.info.

Radite u spavaćoj sobi

Istraživanje iz 2021. pokazalo je da 31 posto radnika koji rade od kuće svoju „kancelariju“ smestilo u svoju spavaću sobu, a njih 38 posto bukvalno radi iz kreveta. Međutim, ovo nije idealno za spavanje, kaže Zvarenstin. “Ako je ikako moguće, izbegavajte rad u spavaćoj sobi kako biste mogli mentalno da odvojite radno okruženje od svog odmora”, preporučuje ona.

Vu dodaje da stres na poslu takođe može ometati kvalitet sna. “Ako smo ceo dan preterano stimulisani stresnim zadacima, obavljanjem više zadataka istovremeno, odvraćanjem pažnje od društvenih medija i svim ostalim, nemamo priliku da smanjimo regulaciju”, kaže ona. “To otežava opuštanje tela i uma za san. Trebalo bi da pravimo pauze, uključujući i od ekrana, tokom dana kako bismo omogućili našem telu da se smiri i oseća sigurno.”

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.