U trendu

Otkrivena mračna tajna ljudske memorije: Evo šta vam se zapravo događa ako puno pamtite

Međunarodni tim naučnika otkrio je da formiranje sećanja može biti slično pravljenju omleta – potrebno je pažljivo lomljenje pre nego što se formira nova memorija. Na osnovu istraživanja na miševima, sprovedenog za potrebe ovog istraživanja, pokazalo se da se ovaj proces odvija unutar hipokampusa, dela mozga koji je ključan za skladištenje memorije.

Neurolog Jelena Radulović sa Medicinskog koledža Albert Ajnštajn u Njujorku ističe da se obično smatra da je upala u mozgu loša, ali nalazi sugerišu da je zapaljenje određenih neurona u hipokampalnoj regiji mozga ključno za formiranje dugotrajnog sećanja, prenosi Science Alert.

Neverovatno otkriće

Tokom studije, miševima su davani kratki električni šokovi da bi se stimulisalo epizodično pamćenje. Detaljna analiza hipokampalnih neurona otkrila je aktivaciju gena na putu Toll-Like Receptor 9 (TLR9), koji je važan za inflamatornu signalizaciju. Pored toga, otkriveno je oštećenje DNK u neuronima.

Iako je oštećenje DNK u mozgu uobičajeno, obično se brzo popravlja. Međutim, ovde su promene bile značajnije, što sugeriše da su neuroni usvojili poseban mehanizam za skladištenje memorije.

Kada je TLR9 put bio blokiran kod miševa, oni nisu mogli biti obučeni da čuvaju sećanja, a odsustvo TLR9 dovelo je do ozbiljnijeg oštećenja DNK, sličnog onom kod neurodegenerativnih poremećaja. Ovo istraživanje pruža nove uvide u procese skladištenja memorije u mozgu i sugeriše da bi trebalo preispitati prethodne ideje o lečenju ili prevenciji određenih bolesti, prenosi Klik.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.