U trendu

Ova namirnica je jedna od najzdravijih: Snižava holesterol i jača srce, a košta 140 dinara

Ako želite da budete zdravi, neka se ova namirnica nađe na vašem jelovniku češće

Ova namirnica ima neke iznenađujuće zdravstvene prednosti koje biste trebalo da razmotriti pre nego što ga zaobiđete u širokom luku.

Stručnjaci se slažu da ako niste osetljivi ili alergični na pasulj, onda je ovo namirnica kuju treba što pre da se nađe na vašoj listi za kupovinu.

„Postoje mnoge prednosti konzumiranja crnog pasulja. Pristupačan je i sadrže mnogo ugljenih hidrata, vlakana, proteina i zdravih masti“, kaže dijabetičarka Tesa Nujen za Parade.

Takođe, može se uključiti u svaki obrok, a mogućnosti pripreme crnog pasulja su beskrajne. Još bolje, pristupačan je čak i za one sa ograničenim budžetom, jer se u prodavnicama prodaje za 140 dinara.

Foto: unsplash.com/izgubljenausvemiru

Nutritivni sastav crnog pasulja

Pola šolje crnog pasulja sadrži:

  • 110 kalorija,
  • 7 g proteina,
  • 0 g masti,
  • 20 g ugljenih hidrata,
  • 5 g vlakana,
  • 55 mg kalcijuma,
  • 2 mg gvožđa,
  • 489 mg kalijuma.

Zdravstvene prednosti crnog pasulja

Kao i sočivo i druge mahunarke, crni pasulj ima brojne zdravstvene prednosti. Obezbeđuje polovinu preporučene dnevne količine vlakana po šoljici. Sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, koja su odlična za kontrolu holesterola, poboljšanje zdravlja srca, dobro zdravlje creva i održavanje pokreta digestivnog trakta.

Crni pasulj sadrži grupu antioksidanata zvanih antocijanini, koji im daju tamnu boju i mogu pomoći u održavanju zdravlja mozga i smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa. Takođe sadrži flavonoide koji su povezani sa smanjenjem rizika od upale i hroničnih bolesti.

Pored toga, crni pasulj je izvor biljnih proteina, kao i gvožđa i magnezijuma. U kombinaciji sa paradajz sosom, takođe obezbeđuje vitamin C, koji poboljšava apsorpciju gvožđa.

Na koji način možete da jedete crni pasulj?

Crni pasulj se može kupiti osušen, ali tada zahteva prethodno namakanje i kuvanje. Brža i podjednako ukusna opcija je kupovina crnog pasulja u konzervi. U nekim kulturama se jede kao predjelo, u obliku salate ili uz pirinač. Možete ga koristiit u sosevima ili za priremu burita.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.