U trendu

Ovaj položaj za spavanje odobrila je NASA, kažu da zdravijeg nema

Ukoliko imate problem sa spavanjem, ako se mučite i vrtite u krevetu do jutra, možda će vam pomoći ploožaj koji su osmislili naučnici koji poznaju prilike u svemiru.

Takozvani položaj nulte gravitacije može poboljšati cirkulaciju i ublažiti simptome refluksa kiseline. To tvrdi stručnjak za spavanje Martin Sili i pojašnjava da položaj uključuje spavanje s lagano podignutom glavom i stopalima.

“Ovaj položaj je dizajniran tako da stimulše položaj tela kada je ono u bestežinskom okruženju, poput onoga u svemiru,  objasnio je. Sili dodaje da je ovu poziciju izvorno razvila NASA kako bi pomogla astronautima da se prilagode učincima mikrogravitacije tokom svemirskih letova, a s vremenom je prilagođena i za korišćenje u bolnicama i domovima za starije osobe.

“Prvo, ovaj položaj pomaže da se smanji pritisak na kičmu, što pomaže u ublažavanju bolova u leđima i drugih neugodnih osećanja koji mogu ometati san. Drugo, postavljanje nogu iznad srca može poboljšati cirkulaciju smanjenjem sile gravitacije na vaskularni sistem. To može pomoći u sprečavanju oticanja nogu i stopala i poboljšati protok krvi u mozak i druge vitalne organe”, nastavlja.

I treće, položaj može pomoći da manje hrčete, ali i ublažiti simptome refluksa kiseline. Kako biste stvorili improvizirani položaj za spavanje bez gravitacije, Sili je preporučio jastuke za podupiranje glave i nogu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.