U trendu

Ove 3 stvari uvek nosite sa sobom dok pešačite prirodom ili kampujete, mogu vam spasiti život

Mnogi najčešće brinu o hrani, ali ljudsko telo je napravljeno tako da bez nje može preživeti neko vreme. Hrana je u stvari na dnu popisa potrebnih stvarčica za preživljavanje.

Ne biste trebali izlaziti iz kuće bez nečega čime možete zapaliti vatru, pročistiti vodu i čime ćete napraviti zaklon, cirade za zaštitu od vremenskih nepogoda, kaže stručnjak za preživljavanje Creek Stewart iz SAD-a.

– Ove tri stvari uvek nosite sa sobom u rancu dok pešačite ili kampujete u prirodi, ili čak u automobilu dok putujete jer vam mogu spasiti život ako nešto krene po zlu. To je najbolja stvar koju možete napraviti kako bi se osigurali i preživeli dogodi li se nešto. Takođe, dogodi li vam se nešto, ne udaljavajte se previše od mesta nesreće jer će spasioci tako lakše odrediti vašu lokaciju – dodao je.

Magnezijski inicijator vatre
Pribor za palenje vatre nije previše skup ni velik, na primer, magnezijski inicijator vatre nosi se kao privesak, a košta manje od 10 evra. On stvara iskre koje zapale vatru. Šibice nisu dobra ideja jer ako se nakvase vodom od njih neće biti koristi.

Tablete za pročišćavanje vode
Za pročišćavanje vode postoje posebne tablete koje ubijaju bakterije i čine je sigurnom za piće. Koštaju manje od evra  (50 ili 100 komada, što zavisi od proizvođača). Jedna tableta uglavnom je dovoljna za litru vode. Nemate li tablete, poslužiće i lončić u kome je možete prokuvati.

– Uvek ljudima govorim da ne stavljaju život na kocku zbog vode. Ako ste u lošem stanju i pijete vodu u divljini koja može biti prepuna mikrobioloških organizama, rizikujete gubitak života, oni vas mogu bukvalno ubiti – objašnjava Stewart.

Šatorsko krilo ili cirada
Šatorsko krilo ili ciradu verovatno već imate kod kuće, ako ne, tada potražite u trgovini ili na sajmovima rabljenih stvari. To će vas zaštititi od vremenskih nepogoda ili utopliti nađete li se negde u prirodi i čekate pomoć. Tim komadom tkanine možete brzo napraviti sklonište ili se ogrnuti, prenosi Reader’s Digest.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.