U trendu

Ove namirnice pre spavanja izbegavajte u širokom luku, imaćete muke da zaspite i budićete se cele noći

Koliko, kada i kako spavamo utiče na regulaciju telesne težine, što je dokazalo više naučnih studija, zatim na koncentraciju i produktivnost, atletski učinak, zdravlje srca, metabolizam, rizik za nastanak hroničnih bolesti poput dijebetesa tipa 2.

Kvalitet sna povezan je i s depresijom i imunim sistemom, učestalošću upalnih procesa u organizmu, kao i s emotivnim životom i društvenim interakcijama.

Zbog toga je veoma važno preduzeti sve da telo dobije doboljno sati kvalitetnog sna, a jedan od načina da utičemo na to jeste način ishrane.

Za to kako ćemo spavati važno je sve što jedemo u toku dana, ali je verovatno najbitnija večera.

Ako ste već naučili šta treba jesti pre spavanja, obavezno otkrije koju hranu treba izbegavati odlaska u krevet.

Alkohol

Pića od alkohola čest su izbor za opuštanje pred spavanja, bez obzira na to da li je ono što vam prija čaša vina ili jedno do dva piva. Međutim, ovo nije dobra odluka — iako ćete možda lakše zaspati posle pića, veća je verovatnoća da ćete se tokom noći buditi i remetiti normalan ciklus spavanja. Na taj način se smanjuje dužina REM faze, stanja sna koje je veoma važno za odmor i oporavak organizma.

Istraživanja su pokazala da konzumacija alkohola dovodi do opuštanja svih mišića u telu, što može da ima za posledicu glasno hrkanje i apneju, a alkohoćlna pića utiču i na ezofagealni sfinkter, pa pri njegovom opuštanju može doći do vraćanja želudačne kiseline.

Paradajz

Ovo voće prepuno je vode, a sadrži i tiramin, jedinjenje izvedeno uz aminokiseline po imenu tirozin. Ono podstiče oslobađanje noradrenalina, koji mozak postavlja u „režim za borbu“, a to otežava opuštanje i san.

Teška hrana

Bilo šta što se vari sporo i teško loš je izbor za večeru, a to uključuje i masnu i prženu hranu, kao i jela koja sadrže sireve. Najčešće se preporučuje da se klonimo brze hrane poput hamburgera, čizburgera, pomfrita itd.

Celer

Ovo povrće je prirodni diuretik, zbog čega se može dogoditi da vas priroda probudi, odnosno da ustajete tokom noći kako biste posetili kupatilo.

Šećer

Jo-jo kretanje insulina u telu je jedna od najlošijih stvari koje može da uradite svom snu. Zatoje veoma važno izbegavati hranu koja sadrži viši udeo šećera, jer će se tako izbeći nagli skok, pa zatim nagli pad šećera u krvi.

Brokoli

Brokoli je povrće veoma bogato vlaknima, što je korisno za organizam, ali znači i da je bakterijama u gastrointestinalnom traktu teže da ga obradi. To može da utiče na stabilnost sna i, uopšte, mogućnost da zaspimo.

Kisela hrana

Ovakve namirnice dovešće do podizanja želudačne kiseline i osećaja neprijatnosti, a pored turšije, sosa od paradajza, sirovog crnog luka, belog vina, tu spada i citrusno voće. Zato se nemojte tešiti time da je pomorandža verovatno bolji izbor od masne i nezdrave večere, već potražite alternativu.

Meso

Ni previše proteina nije dobro za san ― novija istraživanja pokazala su da namirnice koje sadrže mnogo proteina i masti mogu da ometaju biološki sat, čine da se osećamo tromije, pa se preporučuje da se, recimo, svinjetina jede ranije u toku dana.

Hrana koja izaziva gasove

Namirnice koje se sporije vare i sadrže mnogo biljnih vlakana mogu da dovedu do pojave gasova, koje ponekad prate i stomačni grčevi i osećaj pritiska u digestivnom traktu. Zato je najbolje pre spavanja se kloniti karfiola, boranije, suvog voća, već pomenutog brokolija, prokelja… jer će vas sigurno dugo držati budnima!

Čokolada

Na stranu to što su slatkiši uopšte loša ideja pre odlaska u krevet ako brinete o liniji, imajte na umu da se u čokoladi nalazi kofein. Što više čokolade pojedete, više ćete kofeina uneti u organizam i biće vam teže da utonete u carstvo snova.

Ne pijete kafu pre odlaska u krevet, zar ne? Isto tako, ni čokolada nije dobra ideja!

(Glossy)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.