U trendu

Ove namirnice treba da izbegavate pre spavanja, teško ćete zaspati i budićete se po više puta

Jedan od načina da sebi omogućite lakše uspavljivanje i kvalitetniji san jeste adekvatna ishrana.

Ovo su neke namirnice koje bi trebalo izbegavati u širokom luku pre odlaska u krevet.

Paradajz

Ovo povrće, koje nutricionisti klasifikuju kao voće, prepuno je vode, a sadrži i tiramin, jedinjenje izvedeno uz aminokiseline po imenu tirozin. Ono podstiče oslobađanje noradrenalina, koji mozak postavlja u „režim za borbu“, a to otežava opuštanje i san.

Celer

Ovo povrće je prirodni diuretik, zbog čega se može dogoditi da vas priroda probudi, odnosno da ustajete tokom noći kako biste posetili kupatilo.

Brokoli

Brokoli je povrće veoma bogato vaknima, što je korisno za organizam, ali znači i da je bakterijama u gastrointestinalnom traktu teže da ga obradi. To može da utiče na stabilnost sna i, uopšte, mogućnost da zaspimo.

Meso

Ni previše proteina nije dobro za san ― novija istraživanja pokazala su da namirnice koje sadrže mnogo proteina i masti mogu da ometaju biološki sat, čine da se osećamo tromije, pa se preporučuje da se, recimo, svinjetina jede ranije u toku dana.

Čokolada

Na stranu to što su slatkiši uopšte loša ideja pre odlaska u krevet ako brinete o liniji, imajte na umu da se u čokoladi nalazi kofein. Što više čokolade pojede, više ćete kofeina uneti u organizam i biće vam teže da utonete u carstvo snova.

Ne pijete kafu pre odlaska u krevet, zar ne? Isto tako, ni čokolada nije dobra ideja, piše Glossy.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar