U trendu

Ovih 12 znakova odaju loše majke – greške koje ostavljaju dubok trag na dete, a možda toga nismo ni svesni!

„Mama je uvek najbolja, bez obzira ko je!“ – ovo je popularna, ali prilično toksična izjava.

Velike greške u vaspitanju prave čak i veoma dobre majke, ali one su tu da na njima učimo. Veoma je važno samo da roditelji priznaju greške, izvuku pouku i shvate kako da pronađu bolji pristup.

Ovih  12 znakova pokazuju loše mame:

1. Grdi čak i kada dete kaže istinu. Dete je smoglo hrabrosti da prizna grešku ili vam (najbližoj osobi!) otkrije strašnu, sramnu tajnu. Računao je na poverenje i oproštaj, ali je ipak kažnjen.

2. Grditi dete u javnosti, pred poznatim osobama i strancima. I takođe sa rođacima – bakama i dekama, prijateljima. Javne scene potkopavaju detetovo samopoštovanje, čine ga veoma ranjivim.

3. „Idi u krevet, sredi svoje igračke, operi ruke, uradi domaći“ – naravno, sve ovo zaista treba da se uradi. Ali niko ne može da izdrži beskrajan tok monotonih uputstava, bez imalo ohrabrenja i lepih reči, posebno ako ste dete.

4. Ne obraća pažnju na dete – Dete se trudi da privuče pažnju svoje majke: već je napravio slona, sam obukao pantalone i potukao se sa drugim detetom na igralištu. Ali mama još uvek sedi na telefonu, povremeno vičući na njega.

5. Stalno ga upoređujte sa drugima. „Znaš kako je sjajan sin moje drugarice! Dobro uči, besprekorno se ponaša, divno jede. Ne kao ti.“

6. Nikada ne hvali za dostignuća. Postignuća mogu biti različita: jednogodišnjak ima završenu piramidu, tinejdžer je uspešno položio ispit. Ali rezultat je isti: potpuna ravnodušnost majke – ovo zaista povređuje i demotiviše dete.

7. Ignoriše detetova osećanja. „Ne kukajt“; „Dečaci ne plaču“; „Zašto se uvek dosadan“. Dete će se postepeno navikavati na ideju da nema pravo na sopstvene emocije.

8. Naređujete, ali ništa ne učite dete – Ne podučavajte radeći. Naravno, zvocanje „obuci skafander“ je mnogo lakše nego strpljivo naučiti kako da zakopčate sve dugmad i rajsferšluse nekoliko puta. Ali dugoročno je bolje da dete naučie.

9. Dajete loš primer. Deca uče sve od svojih roditelja – i dobro i loše. Da li želite da budu vredni, hrabri, pametni, pošteni? Počnite od sebe.

10. Nikad ne nudi izbor. Ličnost se ne može formirati pod stalnom diktaturom. Sloboda odlučivanja je veoma važna čak i za najmlađu decu – čak i ako je u pitanju da li da odu na udaljeno igralište ili da se prošetaju u blizini kuće.

11. Sve rešava novcem i poklonima. Naravno, decu može i treba maziti i praviti im iznenađenja, ali ne nepromišljeno, utišavajući poklonima svoju istinsku potrebu za bliskošću sa vama.

12. Radi sve umesto njega i sve mu čini.Dete koje je zaštićeno od svega na svetu i kome nije dato pravo da napravi ni najmanju grešku odrašće bespomoćno i nesigurno u sebe.

Da li ste primetili ove greške kod sebe?

(Yumama/T.A.S.)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.