Ovih 5 znakova ukazuju da vam je brak stabilan, ako se ovako ponašate ništa ne brinite tvrde eksperti

U današnjoj potrošačkoj kulturi trenutnog zadovoljstva, i ubrzanog tempa života, mogli bi se prisetiti vremena kada se više trošilo i vremena i truda na izradu nečega što će potrajati.

Naravno, brak nije materijalna stvar ni potrošačko dobro, ali brak izgrađen da traje nije retkost i definitivno nije stvar prošlosti.

Ovo je 5 nedvosmislenih znakova da će vaš brak potrajati, prema stručnjacima:

1. Postoji vidljiva veza
– U mojoj bračno savetodavnoj praksi, par uvek sjedi na okretnim stolicama jedno do drugoga. Kad sednu, ako se automatski okrenu jedno prema drugome, približe jedno drugome i proveravaju jedno drugo dok govore, znam da je njihova bračna veza čvrsta, bez obzira na to zbog čega su ušli u moju kancelariju. Prisutni su jedni s drugima, znatiželjni za verbalne i neverbalne odgovore i usklađeni jedni s drugima, čak i ako imaju poteškoća – objašnjava Susan Saint-Rossy, terapeutkinja za odnose.

2. Poštovanje je uvek u centru
– Poštovanje je jedini znak da će brak trajati. To uključuje izbegavanje prezira i kritike u bilo kom obliku – ističe Reta Faye Walker, stručnjakinja za odnose.

3. Poštuju se i kad se ne slažu
Poštujte se čak i u slučaju neslaganja. Parovi koji slušaju jedno drugo i poštuju tuđi stav, čak i ako se ne slažu, imaju mnogo veću verovatnoću da će ostati zajedno od onih koji pokazuju prezir prema tuđem stavu, što je loš znak, prema​ Laurie Mintz, psihološkinji i autorki.

4. Oba partnera imaju duboku predanost prema promeni – ako je potrebno
– Kada su klijenti predani uvođenju bilo kakvih promena koje predlažem kako bi poboljšali i popravili njihov odnos, znam da su predani trajnoj vezi jer ti parovi vode beleške, željno prihvataju i dovršavaju zadatak i zbližavaju se pred mojim očima. To je prekrasna stvar – naglašava​ terapeutkinja, dr. sc. Gloria Brame.

5. Oba partnera su voljna da rade na sebi
Znam da klijent neće nastaviti s razvodom kada je paralizovan strahom. Nažalost, to ne znači nužno da će brak biti dobar. Umesto toga, nastaviće zadavati bol jer ljudi ostaju u svojoj trenutnoj situaciji bez promene ičega. Međutim, ako su voljni da rade na sebi i nauče nove načine kako poštovati svoje granice, njihov bi odnos mogao postati bolji, pojasnila je Jennifer Hargrave, advokatkinja, donosi YourTango.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.