Ovo ime se često daje srpskoj deci, ali roditelji ne znaju da ima značenje prepuno patnje

Ovo je najtužnije srpsko ime

Motivi roditelja za davanje imena mogu biti različiti – svetski trendovi, tradicija ili lični afiniteti… Ponekad u potrazi za što lepšim i što neobičnijim imenom za bebu, roditelji često posegnu za starim, tradicionalnim imenima koje su nosili naši preci.

Ako i vi spadate u one kojima je bitna tradicija, trebalo bi da znate da ovakva imena, iako stara, ne moraju nužno da imaju značenje koje mu se danas pripisuje, pa čak ni da potiču sa naših prostora.

Verovatno najbolji primer takvog starog, a i danas popularnog imena je ime Nenad. Ovo ime smatra se izvornim, čisto srpskim imenom.

Rasprostranjeno je u našoj zemlji, ali i u Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori. Smatra se da vodi poreklo od negacije glagola „nadati“ ili „očekivati“. Ime se najčešće davalo deci koja su došla na svet „nenadano“, „iznenada“, odnosno kojima se roditelji nisu nadali.

Iako ovo nužno nije negativno tumačenje, ima etnologa koji idu i korak dalje pa kažu da ovo muško ime vodi poreklo od negacije glagola „želeti“ i da praktično znači – neželjeno dete. Ipak, mnogi osporavaju ovakvo značenje.

Ovo ime nema nijedan drugi oblik, a jedno je od retkih muški imena u Srbiji koje nema izvedeni ženski oblik imena.

(Mondo)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.