U trendu

Ovo je najgora stvar koju ujutru možete da uradite

Ako želite da sačuvate zdravlje, ovo nemojte raditi kada se probudite…

Nije lako snaći se među najrazličitijim savetima za zdrav početak dana, ali ni među upozorenjima o tome šta ne treba jesti ni piti ujutru.

Dok jedni tvrde da ne valja piti kafu, drugi podsećaju da treba voditi računa o doručku i izbegavati testa, masnu hranu i prerađevine. Međutim, mnogi su počeli da izbegavaju i kafu i jaku hranu pa zamene i jedno i drugo energetskim napitkom.

Lekari kažu da je ovakvo rešenje vrlo loše, jer time unosimo još veću količinu kofeina i šećera u organizam. Kofeinski dodaci u energetskim pićima, pokazala su istraživanja, podižu krvni pritisak i ubrzavaju srčanu radnju.

Njihovim dejstvom se podstiču procesi koje u normalnom fiziološkom procesu otpočinje jače lučenje hormona epinefrina u telu. Posle doze veće od 200 mg, srce može da upadne u aritmiju i tahikardiju. Ova pića loše deluju i na arterije, pojačavajući proces kalcifikacije.

Povećane količine šećera u pićima izuzetno su opasne, jer ovako uzete slatke „namirnice“ uopšte ne daju osećaj sitosti. Dakle, bolje je da za doručak pojedete čak i kiflu sa džemom nego da popijete energetsko piće. Izloženost organa tolikim količinama šećera dovodi do gojaznosti i masne  jetre.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.