U trendu

Ovo su najskuplji gradovi na svetu u 2023. godini

Časopis Ekonomiste objavio je koji su najskuplji gradovi u 2023. Indeks Worldwide Cost of Living uspoređuje cene više od 200 proizvoda i usluga u 173 grada širim sveta. Rezultati pokazuju da su Singapur i Cirih najskuplji gradovi na svetu u 2023. godini, a sledi Njujork.

Singapur i Cirih vodeći na listi

Singapur je zadržao svoju prvu poziciju kao najskuplji grad na svetu deveti put u poslednjih jedanaest godina. Cirih se pomaknuo sa šestog mesta i pridružio se Singapuru na vrhu potisnuvši Njujork (koji se prošle godine izjednačio sa Singapurom na prvom mestu) na treće mesto.

Cirih je napredovao na listi zbog švajcarskog franka i visokih cena namirnica, kućnih potrepština i rekreacijskih aktivnosti.

Tri grada u SAD-u među prvih deset

Tri američka grada (Njujork, Los Anđeles i San Francisko) su među prvih deset. Zapadna Evropa čini četiri od deset najskupljih gradova na listi zahvaljujući povećanju cena namirnica i odeće. Ruski gradovi Moskva i Sankt-Peterburg doživeli su najveći pad na lestvici jer su sankcije oslabile rublja.

Ovo je sedam najskupljih gradova

1. Singapur

2. Cirih

3. Njujork

4. Ženeva

5. Hong Kong

6. Los Anđeles

7. Pariz

Cene komunalnih usluga, piše The Economist, imale su najsporiju inflaciju u kategorijama obuhvaćenim njihovim istraživanjem. Inflacija je uticala na cene hrane u celom svetu. U Njujorku su cene porasle za 1.9 posto. Iako su neke namirnice, poput jaja i govedine, i rekreacijske aktivnosti zabeležile porast, ostale su niske cene benzina i odeće.

Azija i dalje beleži relativno niska povećanja cena u proseku iako se Hong Kong našao na petom mestu ove liste.

Upsana Dut, urednica odeljenja za svetske troškove života u Economist Intelligence Unitu, nada se da će inflacija usporiti u narednoj godini. „Kriza troškova života jedva da je završila, a razine cena i dalje su znatno iznad istorijskih trendova. Očekujemo da će inflacija nastaviti da usporava u 2024.“, rekla je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar