U trendu

Ovo je top 10 gradova najboljih za život, Srbi masovno hrle u prvi na listi

EIU, sestrinska organizacija časopisa Economist, sastavila je listu od 173 svetska grada u obzir uzimajući faktore poput zdravstvenog sustava, obrazovanja, stabilnosti, infrastrukture i okoliša, prenosi CNN.

Beč je zadržao prvo mesto na indeksu, a pohvaljen je zbog pouzdane infrastrukture, izuzetne kulture i zabave, kao i vrlo kvalitetnog obrazovanja i zdravstva.

Beč je tokom godina nekoliko puta osvajao prvo mesto na ovoj listi, a u stopu ga prati Kopenhagen, koji je zadržao drugo mesto.

Veliki povratnici

Poslednjih godina su australijski Melburn i Sidnej pali na listi, Sidnej čak ispavši iz prvih deset, ali ove godine su se ponovno vratili na listu. Tri kanadska grada nalaze se na listi 10 najboljih za život: Kalgari, Vankuver i Toronto, kao i dva švajcarska – Cirih i Ženeva. Na poslednjem mjestu nalazi se japanski grad Osaka.

“Ukidanje pandemijskih restrikcija poboljšalo je život u svetu ove godine”, rekla je u izjavi Upasana Dut, čelnica za indeks kvaliteta života pri EIU-u. “Obrazovanje je postalo snažnije kada su se deca vratila u školske klupe, a smanjio se pritisak na bolnice i zdravstvene sisteme. Takođe, došlo je do značajnih poboljšanja u privredi gradova u razvoju u Aziji i na Bliskom istoku.”

“Svetska politička i privredna ravnoteža nastavlja da se pomera prema istoku, zbog čega očekujemo da će gradovi u ovim regijama polako postajati sve bolji za život,” dodala je.

Iako su se evropski gradovi našli u vrhu liste, neke destinacije na kontinentu dominirale su listom gradova gde je kvalitet života najviše pao.

London i Stokholm pali su na listi pa je London ove godine 46., a švedski glavni grad na 43. mestu.

Pad stabilnosti

Ipak, stabilnost je pala ove godine, “zbog građanskih nemira u mnogim gradovima izazvanih krizom porasta životnih troškova, kao i stope zločina”, kaže Dut.

“Od pet kategorija koje naš indeks pokriva, samo stabilnost je pala”, rekao je Barsali Batačarja, menadžer istraživanja industrije u EIU-u. “Pritisci na javni red i industrijski problemi povećali su stope zločina u nekim gradovima, što će se verovatno nastaviti i u budućnosti.”

Na samom dnu liste nalaze se glavni grad Alžira, Alžir, Tripoli u Libiji i Damask u Siriji.

Međutim, ukrajinski glavni grad Kijev, koji nije bio uvršten na listu prošle godine zbog ruske invazije, ove godine ponovo je prisutan, ali očekivano je pao na listi i sada se nalazi među deset najgorih za život.

“Rat u Ukrajini i posledična politička i ekonomska situacija negativno utiču na život u mnogim evropskim gradovima,” stoji u izveštaju, prenosi N1.info.hr.

Top deset najboljih gradova za život u 2023:

1. Beč, Austrija
2. Kopenhagen, Danska
3. Melburn, Australija

4. Sidnej, Australija
5. Vankuver, Kanada
6. Cirih, Švajcarska
7. Kalgari, Kanada

8. Ženeva, Švajcarska
9. Toronto, Kanada
10. Osaka, Japan

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar