U trendu

Postoji 5 tipova deka i baka: Jedan je roditeljima posebno iritantan

Istraživanja pokazuju da su baka i deda neopevani heroji porodice. Deca koja imaju sreću da se kasnije u životu druže sa bakama i dekama imaju veće samopouzdanje, komunikativnija su i lakše podnose poraz.

Bake i deke mogu da preuzmu jednu od pet roditeljskih uloga, kaže gerontolog Bernis Nojgarten. Ovo je 5 najčešćih tipova baka i deda:

Klasični tip

Roditelji se mogu osloniti na „klasične“ vrste baka i deda ako treba da se brinu o unucima ili ako im je potrebna bilo kakva pomoć. Vole da se druže sa unucima i pomažu roditeljima, ali se ne mešaju previše u njihovo vaspitanje.

Zabavni i „veseli“

Bake i deke koji su fokusirani na zabavu svojih unuka, igranje sa njima, ludovanje i smejanje uživaju u tome da budu izvor zabave. Svaki put kada provedete vreme sa njima, naći ćete ih kako trče okolo sa decom, pevaju, igraju se…

Drugi „mama i tata“ prelaze granicu

Ponekad preteruju u brizi o unucima, a ponekad se ponašaju kao da roditelji ne znaju da sami brinu o deci. Često žele da odluče u koju školu će njihovo dete ići, šta će raditi van škole, sa kim da se druži i slično.

Porodični mudraci povezuju generacije

Glave porodica koje dele savete, izdvajaju resurse i kontrolišu roditeljsku generaciju. Umeju da budu nenametljivi, odnosno da daju sugestije i savete samo kada procene da je to neophodno i da će pomoći, ali i zamorne.

Daleki rođaci

Retko su sa unucima, najčešće samo za praznike, pa mogu da ostanu malo stranci. Često finansijski pomažu roditeljima, ali se ne mešaju u njihove odluke, ne dele sitnice sa unucima, ali su baš zato upamćeni kao „egzotični“ rođaci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.