U trendu

Ovu HRANU izbegavajte ako imate problema sa ŠTITNOM ŽLEZDOM, 1 namirnica je posebno štetna!

Najčešća oboljenja štitne žlezde su hipotireoza, kada štitna žlezda proizvodi premalo hormona, odnosno hipertireoza, kada žlezda proizvodi previše hormona.

U oba slučaja, određene namirnice treba izbegavati jer mogu negativno uticati na proizvodnju hormona štitne žlezde. Simptomi se mogu ublažiti izbegavanjem određenih namirnica, ali pravilan izbor namirnica može biti sasvim individualan. Zbog toga je dobro da se konsultujete sa lekarom pre nego što uklonite neku od dole navedenih namirnica iz svoje ishrane.

U slučaju hipertireoze izbegavajte:

1. Hrana bogata jodom kao što su alge, morske alge i drugi morski plodovi koji sadrže mnogo joda. Takođe treba izbegavati jodizovanu so jer sadrži mnogo veće količine joda.

2. Punomasno mleko, a umesto njega konzumirajte obrano mleko koje je lakše svarljivo.

Foto: pexels.com/charlotte-may

3. Rafinisano brašno, koje sadrži manje hranljivih materija od cele pšenice i teško je svarljivo. Rafinisano brašno ima visok glikemijski indeks i može poremetiti nivo šećera i hormona u krvi. Ako jedete hranu sa nižim glikemijskim indeksom, možete poboljšati nivo hormona u telu, uključujući hormone štitne žlezde.

Zamenite beli hleb, testenine, peciva i žitarice hranom od celog zrna kao što su smeđi pirinač, ječam, kinoa itd.

4. Crveno meso, a umesto toga konzumirajte nemasno meso kao što je ćuretina i ribu poput lososa, tunjevine, haringe, skuše i morske ribe.

5. Mlečni proizvodi, posebno ako je hipertireoza povezana sa intolerancijom na laktozu, odnosno nemogućnošću varenja mleka i mlečnih proizvoda. Izbegavajte mlečne proizvode ako stalno patite od problema sa varenjem, nadimanja i osećaja umora nakon konzumiranja mleka, sira, sladoleda, jogurta itd.

U slučaju hipotireoze, izbegavajte:

1. Goitrogena hrana (hrana koja sprečava apsorpciju joda iz krvi) kao što su proso, senf, karfiol, brokoli, spanać, radič, ren i sl.

Foto: unsplash.com/chiapppa

2. Soja i proizvodi od soje, kao što je sojino ulje, koji mogu uticati na proizvodnju tiroidnih hormona. Takođe se preporučuje izbegavanje čokolade i energetskih pločica jer sadrže sojin lecitin, koji može da spreči proizvodnju hormona štitne žlezde. Takođe, izbegavajte soja sos.

3. Budite oprezni sa hranom koja sadrži gluten, kao što su ječam, pšenica, raž ili rafinisana hrana koja sadrži gluten. Takođe, smanjite potrošnju povrća kao što su brokoli, karfiol i prokulice.

4. Brza hrana koja takođe usporava proizvodnju hormona štitne žlezde.

5. Breskve, kruške i jagode su voće koje treba izbegavati ili jesti umereno da biste povećali proizvodnju hormona u organizmu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar