U trendu

Pazite: 3 dokaza da ste žrtva manipulatora!

Manipulisali su i druge pre vas

Jeste li ikada blisku osobu uhvatili u laži koja se ticala nekog drugog? Imali li ta osoba često negativan stav o mnogočemu? Je li vam ta osoba širila teške tračeve o nekome, bez obzira jesu li istiniti ili ne?

Ovo su samo neka od osnovnih pitanja koja morate postaviti sebi ako sumnjate da prijatelj, kolega ili partner manipuliše s vašim osećanjima.

Manipulatori su individualisti. Oni često misle da su pametniji i bolji od drugih pa zbog toga imaju potrebu uzdizati sebe. Ako primetite da u razgovoru s takvom osobom stalno dolazi u pitanje nečija sposobnost, inteligencija ili karakter, znajte kako su velike šanse da će takav manipulator tako nešto učiniti i vama iza leđa.

Brzi su na rečima i delima

Manipulator će pokušati da na najbrži mogući način utiče  na vaše emocije i to uz pomoć laskanja, slatkih reči i lažnog zanimanja za vas. Na taj način oni grade poverenje i grade vezu.

Jedan od lakših načina da otkrijete maniulatora je da pročitate znakove koji otkrivaju da ta osoba postaje zabrinuta jedino kada ako neko ili nešto utiče na ostvarivanje njihovog završnog cilja.

U tim situacijama manipulatori se teško kontrolišu jer, ako se vi ne slažete s njihovim ciljevima, to znači da vas ne mogu kontrolisati pa će se svim silama potruditi da vas uvere kako su oni dobri i za vas.

Emocionalno, duhovno ili psihičko zavođenje najjače je oružje manipulatora. Oni igraju na vaše najjače emocije.

Sledeći put kada prijatelju, kolegi ili partneru, na kojeg sumnjate da je manipilator, predložite nešto drugačije, pratite njihovu reakciju. Pravi manipulatori, ako im nešto ne odgovara ili ako su izloženi kritici reaguju naglo i snažno.

Igraju na vaše emocije

Emocionalno, duhovno ili psihičko zavođenje najjače je oružje manipulatora. Oni igraju na vaše najjače emocije koje će, na kraju, ići samo njima u korist. Oko sebe okupljaju osobe kojima mogu kontrolisati, bilo kroz romantičnu vezu, blisko prijateljstvo ili pak poslovno partnerstvo.

Takve osobe reći će vam sve što želite čuti, a o drugima koji im stoje na putu prema cilju će pričati lukave negativne stvari s kojima ćete se složiti i vi, a da, na kraju, nećete niti znati zašto. Njihov je cilj vezu usmeriti u svoju korist i prilagoditi je isključivo svojim potrebama.

Isto tako, osobe ovog tipa u trenu će učiniti da vi na kraju svake rasprave ispadnete negativac. U tim situacijama njihove ‘žrtve’ počinju verovati u to i preispitivati svoje postupke, čak se i ispričavati za svoja dela, dok u realnosti nisu učinile ništa pogrešno, već su postale dio njihove vešte šematske manipulacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.