Pet navika srećnih i uspešnih mama koje bi trebalo svi da usvoje, kažu psiholozi

Majčinstvo nije nimalo lak zadatak, posebno kada mame moraju da usklade podizanje dece sa poslovnim životom, finansijama i drugim obavezama. Kako objašnjavaju psiholozi, postoje određene navike koje imaju skoro sve uspešne i srećne mame, a evo najvažnijih.

One su aktivne

Postoje valjani razlozi zašto lekari svima preporučuju redovnu vežbu. Ne samo da je važno kada je u pitanju očuvanje zdravlja celog našeg tela, već prema Američkom udruženju psihologa, vežba dramatično pomaže u smanjenju nivoa stresa.

Imaju rutinu koje se pridržavaju

Nisu deca jedina koja svaki dan moraju da imaju određeni raspored. Naime, rutine su te koje obezbeđuju da se prioriteti postave i ostvare na kraju dana i na vreme. Psiholozi tvrde da svaka srećna i uspešna mama ima određenu rutinu koju prati i tako održava stabilnost, kako u vaspitanju, tako i u sopstvenom životu. Pored toga, rutina je odlična stvar za negovanje osećaja smirenosti, sigurnosti i kontrole.

One dobro spavaju

Iako je mnogim mamama, posebno onima koje imaju malu bebu kod kuće, ponekad teško da spavaju po nekoliko sati u kontinuitetu, istraživanja pokazuju da je kvalitetan san jedna od najboljih navika uspešnih i srećnih mama, pa svima savetuju da pokušajte da spavate što je više moguće.

Uzimaju vitamine i/ili minerale

Mnogim majkama je gotovo nemoguće da svakodnevno konzumiraju samo zdravu hranu, zbog čega se često javljaju određeni zdravstveni problemi. Upravo zbog toga stručnjaci savetuju da svaka mama koja se nepravilno hrani treba da uzima vitamine ili minerale kako ne bi obolela.

Odvajaju vreme samo za sebe

Bez obzira da li je u pitanju čitanje omiljene knjige, slušanje muzike, odlazak na masažu ili samo dobar popodnevni odmor, svaka uspešna i srećna mama povremeno odvoji vreme isključivo za sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.