U trendu

Znate li šta je metoda 10-3-2-1-0? Bez premca je za kvalitetan san! (video)

Loš san ili nedostatak istog svakako može da utiče na kvalitet života. Danas postoji čitav niz prirodnih preparate, ali retko koji garantuje čvrst san. Ipak, postoje načini i metode koje vam mogu pomoći, a jedna od njih je 10-3-2-1-0, koja će vas uvesti u kvalitetan san.

Kako navodi National Health Service, loš san doprinosi riziku od bolesti poput gojaznosti, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, Alzheimerove bolesti te anksioznoti i depresije. Iz tog razloga stručnjaci pokušavaju smisliti inovativne ideje koje će ljudima pomoći da bolje spavaju. Lekarka Džes Andrade iz Bostona objašnjava svoju 10-3-2-1-0 metodu.

@dr.karanr

10-3-2-1 to sleep quick! #learnontiktok #schoolwithdrkaran #lifehack #sleep

♬ Steven Universe – L.Dre

Broj 10 se odnosi na to da ne pijete kofein najmanje 10 sati prije nego što odete na spavanje. Kada je reč o drugom koraku, trebali biste prestati jesti i piti alkohol najmanje tri sata pre spavanja kako biste smanjili refluks kiseline. S obavljanjem poslovnih zadataka ili domaćih zadaća biste trebali prestati dva sata pre spavanja. Naposletku, isključite sve ekrane, uključujući telefone, tablete i televizor sat vremena pre odlaska u krevet.

„I, na kraju, 0 je broj puta koliko ćete ujutru ugasiti alarm“, zaključila je Andrade.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.