Počela je sezona kupanja, a pre ulaska u vodu, nikako ne radite ove 2 stvari

Neophodno je imati svest o novom toplotnom talasu koji je najavljen za drugi deo nedelje kako bi se sprečili zdravstveni rizici.

Toplotnim talasom smatra se kada temperature atmosferskog vazduha od najmanje 32 stepena Celzijusa traju tri i više uzastopnih dana, što nas očekuje od četvrtka do subote.

Veliki broj građana spas od vrućine potražiće u jezerima i rekama, na bazenima, a ovo su preporuke za ponašanje na otvorenim vodama.

Šta raditi pre ulaska u vodu

Pre ulaska u vodu ne treba konzumirati alkohol niti bilo kakve druge psihoaktivne supstance – alkohol dovodi do smanjenog rasuđivanja, poremećaja koordinacije pokreta, poremećaja svesti, što povećava rizik od utapanja, prenosi Blic.

Takođe, u vodu ne treba ulaziti odmah nakon obroka, a najbolje bi bilo da između obroka i plivanja protekne najmanje dva sata.

Ne skakati u vodu na glavu

U vodu treba ulaziti postepeno, a pre ulaska proverite njenu dubinu. Ne treba skakati u vodu nepoznate dubine, a ukoliko želite da skačete, prvo skočite na noge, nikako na glavu. Ukoliko ne znate da plivate ili niste dobar plivač, u vodu nemojte ulaziti sami i bez adekvatne opreme koja će vam pomoći da se održavate na površini.

Ne precenjujte svoje mogućnosti

  •     Izbegavajte da plivate sami i uvek plivajte u društvu starijih i iskusnijih plivača.
  •     Uvek plivajte u obeleženim zonama koje nadgledaju spasioci.
  •     Ne udaljavajte se previše od obale, već plivajte paralelno sa njom.
  •     Ukoliko u toku plivanja osetite umor obavezno napravite pauzu – izađite iz vode ili se odmorite u plićaku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.