U trendu

Predivan, a smrtonosan: Ovaj lepi cvet može da izazove srčani udar (foto)

Naprstak (Digitalis purpurea) je cvet koji dolazi u raznim nijansama ružičaste, ljubičaste, bele i žute boje. Izvorno potiče iz Evrope i Severne Afrike, ali s njim treba biti izuzetno oprezan jer može biti smrtonosan.

Tajna je u listovima i cvetovima ove biljke u kojima se nalazi jedinjenje digoksin, koji ima snažan efekat na srce.

„Naprstak sadrži izuzetno snažna jedinjenja koji se nazivaju srčani glikozidi, a koji mogu uzrokovati probleme i dovesti do ubrzanog rada srca“, rekao je za Live Science dr. Žen Vang.

Ovaj iznenadni poremećaj srčanog ritma, poznat kao ventrikularna fibrilacija, uzrokuje ubrzan rad srčanog mišića, što može dovesti do zastoja srca i smrti, prema Johns Hopkins Medicine.

Međutim, digoksin je uprkos svojim smrtonosnim efektima važan i široko korišćen lek za srce. Prema dr. Vangu propisuje se za zatajenje srca kada drugi lekovi ne deluju.

Celo biljno carstvo prepuno je biljaka koje mogu imati zlokobne efekte na zdravlje ljudi i životinja. Evo nekoliko njih.

Modri jedić

Modri jedić (Aconitum napellus) ima otrovne delove, naročito korenje. Ako se proguta, može izazvati bol u želucu i vrtoglavicu. Otrov takođe utiče na srce i može biti fatalan, prema britanskom Woodland Trustu.

Kukuta

Daleki rođak šargarepe, kukuta (Conium maculatum) se brzo širi SAD-om i Evropom. Efekte možemo osetiti čak i ako ne dodirnemo ovu biljku. Jedan muškarac iz Ohaja završio je na respiratoru i u medicinski indukovanoj komi nakon što je udahnuo čestice otrova kukute dok je čistio grmlje.

Velebilje

Velebilje (Atropa belladonna) ima ljubičasto-zelene cvetove u obliku zvona, ovalne listove i bobice koje su u početku zelene, a kasnije crne. Svi delovi te biljke su otrovni, a posebno bobice. Sadrže alkaloide koji utiču na nervni sistem, kao što je atropin, koji uzrokuje ozbiljne simptome uključujući znojenje, povraćanje, poteškoće s disanjem, zbunjenost, halucinacije i moguću komu i smrt, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)