U trendu

Prestupna godina je nesrećna godina? Cunami, ekonomska kriza, smrt Tita…

Posle četiri godine dolazi još jedna prestupna godina. To znači da 2024. februar ima 29 dana, a godina ukupno 366 dana.

Prisustvo dodatnog dana u prestupnoj godini proizilazi iz činjenice da je Zemlji potrebno oko 365 dana i približno šest sati da završi jednu orbitu oko Sunca. Naš gregorijanski kalendar, međutim, zaokružuje taj broj na 365 dana.

Dodavanje jednog dodatnog dana svake četiri godine služi za kompenzaciju usklađivanja sati u kalendarskoj godini sa vremenskim periodom Sunčeve orbite, što pomaže da se izbegnu niz neprijatnih posledica, uključujući promene godišnjih doba.

Julije Cezar ga je prvi put uveo 46. nove ere, ali je tada dodatni dan bio 24. februar, dok je kasnije prebačen na 29. februar.

U mnogim narodnim verovanjima, prestupne godine se smatraju problematičnim. Prema ovim verovanjima nije preporučljivo upuštati se u ozbiljne poslove, a sujeverna tvrdnja da stupanje u brak tokom ove godine može da se završi neslavno, bar prema grčkom verovanju.

Međutim, ako odlučite da se udate, poželjno je da žena zaprosi muškarca. Prema britanskoj tradiciji, tek tada žena ima pravo da zaprosi muškarca jer se u prestupnoj godini smatra da su tradicionalne rodne norme izokrenute. Ako muškarac odbije, mora joj dati poljubac i par svilenih rukavica.

Kroz istoriju su prestupne godine bile obeležene raznim tragičnim događajima. 1912. godina donela je potapanje Titanika. Slično, 1980. je obeležena smrću Josipa Broza Tita, dok je 1992. godine, u prestupnoj godini, počeo rat u Bosni i Hercegovini.

Velika svetska ekonomska kriza obeležila je 2008. godinu, dok su 2004. zemljotres i cunami odneli 175.000 života u Indoneziji. Sve te godine trajale su još jedan dan. Pandemija covid-19 stigla je 2020. godine, takođe u prestupnoj godini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)