U trendu

Prevruće vam je i ne možete da zaspite? Ovi saveti će vam sigurno pomoći

Dobar san je važan, ali visoke temperature mogu ga poremetiti. Ljudi bi trebalo da imaju od sedam do devet sati noćnog sna, ali i dalje je broj slučajeva poremećaja spavanja u porastu. Trenutno vladaju vrućine zbog čega je kvalitet sna dodatno narušen.

Nedostatak sna može biti uzrok slabijih kognitivnih funkcija, lošeg pamćenja i slabe koncentracije. Idealna temperatura za spavanje je 18,3°C, a kad je viša, verovatnije je da ćete se okretati i tako lošije spavati.

Ako se i vi borite s nesanicom uzrokovanom visokim temperaturama, saveti terapeutkinje Kristabel Majendie mogli bi rešiti problem.

1. Ne puštajte vruć vazduh u dom

Majendie savetuje da ne otvarate prozore i da roletne i zavese držite navučene preko dana. Ciljajte da temperatura u sobi bude između 19 do 20,5°C.

„Ako možete ohladiti sobu pre spavanja, bolje ćete se odmoriti i probuditi sveži“, kaže.

2. Pustite svež vazduh u sobu

Uveče, kad temperatura vazduha padne, otvorite prozore i provetrite sobu. Ako je to bezbedno i tiho, prozore možete držati otvorenima dok spavate.

3. Lezite nisko

Japanska filozofija kaže da krevet treba biti direktno na podu. Naime, pod je hladniji.

„Danas postoje razne opcije, a najjednostavnija je staviti dušek na pod“, ističe Majendie.

4. Upalite klimu ili ventilator

Ako imate rashladno telo, iskoristite ga. Pripazite da ne stvara buku i da vam ne duva direktno u lice.

5. Skinite odeću

Što je manje tkanine u krevetu, to će vam biti hladnije. Uzmite laganiju posteljinu od pamučnih materijala, a odeće se rešite. Ako ste sami ili ne smeta vašem partneru, možete spavati u donjem rublju ili goli, preporučuje terapeutkinja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.