U trendu

Prilično jezivo: Testirali 213 zatvorenica pa zaključili da ovaj pokret tela odaje psihopatkinju

Novo istraživanje otkriva da žene mogu biti izdane jednom malom promenom, a samim tim i da li su psihopate ili ne. Govor tela može da otkrije toliko toga i detektivi širom sveta to veoma dobro znaju. Čak i kada su u pitanju psihički poremećaji, neverbalno ponašanje igra važnu ulogu.

„Neverbalno ponašanje (tj. dinamika glave) predstavlja važan, ali nedovoljno istražen oblik komunikacije koji može poboljšati našu sposobnost da otkrijemo određene oblike psihopatologije, uključujući psihopatiju“, rekli su autori studije sa Univerziteta u Novom Meksiku.

Šta otkriva psihopate?

Koristeći automatizovani algoritam za detekciju, istraživački tim je otkrio da žene koje drže glavu savršeno mirno ili sa minimalnim pokretima dok pričaju imaju visok nivo psihopatskih sklonosti.

„Ovde smo koristili automatizovanu tehniku za otkrivanje, izdvajanje i analizu položaja i dinamike glave u odnosu na psihopatske osobine na primeru žena u zatvoru“, rekli su naučnici. Da bi došli do njihovih emocija, analitičari su procenili neverbalne sklonosti 213 zatvorenica. Učesnici su bili u rasponu od 21 do 57 godina i bili su zatvoreni u popravnoj ustanovi srednje i maksimalne bezbednosti u Sjedinjenim Državama.

Istraživači su definisali psihopatske osobine kao kombinaciju interpersonalnih disfunkcija kao što su manipulacija, patološko laganje, bešćutnost, nedostatak kajanja, impulsivnost, neodgovornost i kriminalna svestranost. Istraživači su gledali video intervjue svake žene u studiji.

Položaji glave na svakom snimku su kategorisani u jedan od tri identifikovana pokreta: minimalni, umereni i ekstremni pokreti. Što je bilo manje pokreta, to je bila izraženija psihopatija, piše Njujork Post, a prenosi Net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.