Progutali ste košticu trešnje? U jednom slučaju bi trebalo da se zabrinete

Leto je najbolje doba godine za uživanje u voću kao što su lubenice, jagode, breskve i trešnje. Ali, osim brige o pronalaženju najzrelijeg i najslađeg voća, treba da brinete o još nečemu — koštici trešanja. Za razliku od koštica lubenice, koštice u sredini trešanja su sve samo ne bezopasne, pa je važno da se postupa sa oprezom, prenosi Yahoo.

Konzumiranje koštica trešanja predstavlja nekoliko zdravstvenih rizika, zbog čega ih treba izbegavati. Prvo, njihova mala veličina ih čini posebno pogodnim za slučajno gutanje, što može da izazove gušenje (naročito kod dece). Ali začepljen dušnik nije jedina stvar o kojoj treba da brinete.

Koštice trešnje sadrže koncentrisane količine supstance zvane amigdalin koja može biti izuzetno opasna ako se konzumira. „Amigdalin je jedinjenje koje stupa u interakciju sa enzimima u vašoj pljuvački i stvara cijanid, veoma toksičnu hemikaliju“, kaže Rozmari Traut, programska direktorka kulinarske umetnosti i nauke o hrani na Univerzitetu Drekel.

Čak i male doze cijanida mogu brzo da izazovu bol u grudima, otežano disanje, vrtoglavicu i povraćanje. U težim slučajevima može čak i da vas ubije. Druge vrste koštičavog voća, kao što su breskve, kajsije i šljive, takođe imaju koštice koje sadrže amigdalin. Ali, koncentracija varira od voća do voća, pa čak i unutar iste vrste voća u zavisnosti od toga gde se uzgaja.

Ozbiljnost zdravstvenih rizika zavisi od toga kako se konzumiraju koštice trešnje. Sav štetni amigdalin se skladišti u centru kamena, tako da jezgro koje ga okružuje deluje kao zaštitna ljuska. „Ako su koštice cele i nisu napukle, amigdalin nije dostupan za interakciju sa pljuvačkom u obliku cijanida“, kaže Traut, „Ako slučajno progutate košticu, verovatno će proći kroz vaš digestivni trakt i neće izazvati probleme. “

Opasnosti od koštica trešanja nastaju kada su napuknute ili slomljene, kada se amigdalin otpusti i može se pretvoriti u cijanid. Tvrdo jezgro je prilično teško razbiti zubima, pa je rizik od trovanja pri grizu ploda prilično nizak. Verovatniji rizik je dodavanje celih trešanja, koštica i svega toga u blender kada pravite smuti. Količina slomljenih koštica trešnje koja je potrebna da izazove akutno trovanje cijanidom nije poznata, ali neželjeni efekti se mogu javiti od izuzetno malih količina toksina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.