Radio do 105. godine: Japanski lekar je znao tajnu zdravlja i dugovečnosti

Šigeaki Hinohara je verovao da energiju telu daje radost, a ne poštovanje sna i ishrane.

Ovaj japanski doktor je živeo 105 godina i do same smrti je aktivno radio vodeći računa o svojim pacijentima, a Japan je 18. jula 2017. godine izgubio svoje nacionalno blago. Tokom svog života Hinohara je dao neprocenjiv doprinos razvoju zdravstvene zaštite u zemlji kao doktor i naučnik.

Bio je šef pet fondacija i predsednik Međunarodne bolnice Svetog Luke u Tokiju. Takođe je u Japanu uveo godišnje, sveobuhvatne lekarske preglede, što je doprinelo povećanju životnog veka.

Doktor Hinohara je radio 18 sati dnevno, sedam dana u nedelji, a podelio je sa svetom šta je za njega kljuć dugovečnosti i zdravog života.

– Energija dolazi kada se osećate dobro, a ne ako jedete ili spavate dovoljno. Ne mučite svoje telo pravilima kao što su pauza za ručak ili popodnevna dremka. Sećate li se samo kako je sve to izgledalo kada smo bili deca? Nismo hteli ni da jedemo ni da spavamo, samo nam je bilo stalo do igre.

Hinohara je verovao da odrasli moraju da se ponašaju kao deca, ali ipak morate voditi računa o težini ako želite da živite dugo.

– Za doručak popijem kafu, čašu mleka i malo soka od pomorandže s kašikom maslinovog ulja. Užina – mleko i malo kolačića, ili uopće ne jedem kada sam zauzet. Ručak – povrće, nešto ribe i pirinča, a dva puta nedeljno jedem po 100 grama nemasnog mesa – priznao je doktor.

– Nema potrebe da idete u penziju. Ali, ako baš morate i osećate potrebu, neka to bude posle 65. godine – dodao je ovaj doktor koji je u penziju otišao dve nedelje pre smrti.

Hinohara je savetovao da ne idete lekaru za svaku sitnicu, već će vam pomoći terapija životinjama i umetnošću.

– Kada doktor predloži operaciju, odmah ga pitajte da li bi on to isto preporučio svojoj ženi ili deci. Suprotno ustaljenom mišljenju, doktori ne mogu svakoga da izleče. Pa zašto ona trpeti nepotrebnu bol i operaciju – zaključio je Hinohara.

Prema njegovom mišljenju, muzika i terapija sa životinjama pomažu pacijentima više nego što lekari mogu da zamisle.

– Bol je prilično mističan fenomen, a jedini način da se zaboravi je zabava. Bolnice bi trebalo da vode računa da se pacijentima vrati osmeh na lice. U našoj bolnici imamo časove muzike, terapije sa životinjama i umetnost – rekao je lekar.

– Samo nauka ne može da pomogne čoveku. Nauka „češlja“ sve pod jednim češljem, ali bolesti se različito manifestiraju. Svaka osoba je jedinstvena, pa tako i njena bolest. Naše bolesti su povezane sa srcem. Da bismo razumeli zašto je osoba bolesna i da bismo joj pomogli, potrebne su nam muzika i umetnost, a ne samo lekovi – dodao je Hinohara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.