U trendu

Rešite se želje za nikotinom pomoću ove hrane: Zgadiće vam ukus cigareta, a možete i smšati

Ako želite da promenite svoj režim ovog leta, odbacivanje nezdravih navika moglo bi vam pomoći u tom planu. Međutim, kako temperature rastu i okupljanja postaju sve češća, može biti teško pridržavati se toga, prenosi Ekspres.

Dakle, ako volite da uživate u cigareti uz kafu ili pivo, ali želite da se oslobodite te navike, postoji nekoliko namirnica koje vam mogu pomoći da obuzdate žudnju.

Stručnjaci kompanije Go Smoke Free sastavili su listu najboljih namirnica koje će vam pomoći da obuzdate želju za nikotinom, posebno ako planirate da prestanete da pušite ove godine. Ishrana prave hrane ključna je za optimalno zdravlje, tako da se ove namirnice lako mogu uključiti u vaše obroke i grickalice.

Jabuke, šargarepa i celer

Jedan od načina da se oduprete želji za pušenjem je da zaokupite ruke i usta, ali to ne znači posezati za čokoladicom. Grickanje štapića voća i povrća kao što su jabuke, celer ili šargarepa može oponašati ponavljajuću akciju podizanja ruke ka ustima dok usta držite uključena.

Istraživanje iz 2007. pokazalo je da voće i povrće zapravo mogu pogoršati ukus cigareta, što sugeriše da će iskustvo biti manje prijatno ako upalite nakon što ih pojedete.

Mleko, sir i jogurt

Ako ste i dalje u procesu smanjenja dnevnog unosa cigareta, dodavanje mlečnih proizvoda vašoj ishrani može pomoći. Pušenje cigarete nakon konzumiranja mlečnih proizvoda može ostaviti neprijatan ukus u ustima.

Iako istraživanja tek treba da utvrde tačan uzrok, veruje se da može postojati reakcija između laktoze u mlečnim proizvodima i duvanskog dima. Mleko se najčešće povezuje sa ovim efektom, ali ako vam mleko nije po volji, sir i jogurt takođe mogu da pomognu.

Kokice

Kokice su još jedna niskokalorična užina koja vam može zauzeti ruke i usta kada poželite cigaretu. Mnoge opcije kokica koje se kupuju u prodavnici sadrže ulje, puter ili šećer, što može povećati broj kalorija.

Ginseng

Istraživanja pokazuju da ova hrana može ublažiti efekte nikotina i smanjiti zadovoljstvo koje dolazi od pušenja, što pomaže pušačima kada su u procesu odvikavanja.

Ako niste ljubitelj čaja od ginsenga, možete dodati ginseng u prahu u smuti ili ga čak umutiti u posudu.

Hrana od celog zrna bogata vlaknima

Tipičan neželjeni efekat nakon poslednje cigarete je značajno povećanje apetita u kratkom periodu. Kada u svoju ishranu uključite hranu bogatu vlaknima, poput hleba od celog zrna i žitarica, možete zadržati svoju želju tako što ćete duže ostati siti.

Sveže ili smrznuto voće

Nakon prestanka pušenja, normalno je da osećate žudnju za hranom i imate pojačan apetit, pri čemu mnogi razvijaju želju za slatkišima više nego obično. Iako je primamljivo posegnuti za čokoladom ili drugim slatkišima, ključno je održavati uravnoteženu ishranu kako ne biste postali zavisni od ovih poslastica.

Zamenjujući slatku hranu svežim ili smrznutim voćem kao što su grožđe, jagode i pomorandže, možete kontrolisati svoju želju za šećerom.

Žvakaća guma bez šećera ili mente

Žvakanje žvakaće gume bez šećera ili mente može pomoći u obuzdavanju žudnje za cigaretama tako što će vas zaokupiti i sprečiti prazna usta. Međutim, ključno je izabrati opciju bez šećera jer šećer može povećati želju za cigaretama, upozorava Američko udruženje za rak.

Portparol Go Smoke Free rekao je: „Iako prestanak pušenja nikada neće biti lak i često zahteva veliku odlučnost, male promene u vašem danu, kao što su grickanje voća i povrća ili čaša mleka, zaista mogu pomoći da se proces ubrza lakše Takođe može biti korisno izbegavati određene namirnice i pića koja mogu izazvati žudnju. Na primer, pošto se na primer kafa i cigarete često konzumiraju zajedno, možda nije mudro pokušavati da ih izbacite u isto vreme, jer može biti previše teško odreći ih se, pa se preporučuje da konzumirate voće ili povrće posle kafe da biste suzbili želju.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.