U trendu

Saveti koji mogu da spasu život: Evo kako da izađete iz auta koji tone

Dovoljna je samo sekunda vaše ili tuđe nepažnje da se bezbrižno putovanje pretvori u borbu za život. Iako je jako teško izaći iz auta koje tone, ipak postoji način da se pokušate spasiti.

Ne treba verovati da se loše stvari u životu događaju samo drugima. Dovoljna je sekunda da se bezbrižno putovanje pretvori u tragediju. Ovi saveti vam mogu spasiti život ako se ikada nađete u automobilu koji je pao u reku, jezero ili more. 

I svakako bi bilo dobro da u automobilu imate poseban alat za razbijanje stakla koji možete kupiti u specijalizovanim trgovinama.

Evo kako izaći iz vozila koje tone:

Otkopčajte pojas i otvorite prozor  – Čim automobil padne u vodu otkopčajte sigurnosni pojas i spustite prozor. Izađite što pre, pre nego automobil skroz potone. U takvim trenucima bolje je imati prozore koji se ručno otvaraju jer elektronika zakazuje u vodi nakon nekog vremena, navodno nakon deset minuta.

Ako treba, prozor razbijte – Ako ne možete otvoriti prozor, razbijte ga. Iskusni spasioci kažu kako ćete imati svega minutu do dve da napravite ta dva važna koraka – otvorite prozor i izađete, pre nego potone. Usmerite udarce u uglove prozora jer je staklo tamo krhkije. Za razbijanje stakla može poslužiti bilo šta, npr. ključevi automobila, odvojivi naslon za glavu, stopala, lakat…

Vrata je teško otvoriti – Nikako ne gubite vreme pokušavajući otvoriti vrata jer ih nećete moći pomaći zbog snage vode koja ih pritiskaa izvana.

Vetrobransko staklo je vrlo teško razbiti – Ne pokušavajte da razbijete vetrobransko staklo jer je izrađeno od izuzetno čvrstog materijala otpornog na sudar. Koncentrišite se na prozore sa strane.

Najpre izgurajte decu pa sebe – Putujete li s decom, odmah odvojite sigurnosni pojas koji je oko njih, spustite prozor i gurnite ih napolje. Potom izađite i vi.

Evo kada čekati da se auto napuni vodom – Ukoliko ne možete otvoriti ni razbiti prozor, pričekajte da se auto napuni vodom kako bi se unutrašnji i spoljašnji pritisak izjednačio pa otvorite vrata. Pokušajte ostati mirni dok se vozilo puni vodom i duboko udahnite dok još ima vazduha. Čvrsto držite ručku na vratima koja služi za otvaranje dok se vozilo puni vodom. Vrata neće biti lako otvoriti, možda ćete morati upotrebiti i noge.

Pratite mehuriće vazduha – Lako je postati dezorijentisan pod vodom, pogotovo ako je zamućena. Da bi našli put do površine pratite kuda idu mehurići vazduha pa plivajte u istom smeru, prenosi BrightSide.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)