U trendu

Saznajte koliko vam je stara koža: Najpouzdaniji test za 5 sekundi otkriva vaše prave godine

U pitanju takozvani test elastičnosti kože od 5 sekundi koji vam omogućava da brzo i lako saznate koliko je vaša koža mlada ili stara.

Uradite test elastičnosti kože prateći ove korake:

Prvo dobro očistite ruke i osušite ih. Zatim palcem i kažiprstom stisnite kožu na vrhu dlana. Držite stisnutu kožu pet sekundi. Zatim ga otpustite i merite koliko brzo se vraća u prvobitni položaj.

Kako tumačiti rezultate testa?

Na osnovu rezultata ispitivanja možemo proceniti stanje elastičnosti kože i utvrditi da li joj je potrebna posebna nega. Ako se koža brzo vrati u prvobitni položaj, to ukazuje na visok stepen elastičnosti i verovatno mlađu funkcionalnu starost kože.

Međutim, ako se koža polako vraća u prvobitni položaj, to ukazuje na gubitak elastičnosti koji treba da se reši odgovarajućom negom.

Šta znače različiti intervali?

U zavisnosti od vremena potrebnog da se koža vrati u prvobitni položaj, možemo proceniti funkcionalnu starost kože:

Ako traje 1-2 sekunde, funkcionalna starost kože je ispod 30 godina. Ako traje 3-4 sekunde, funkcionalna starost kože je između 30 i 44 godine. Ako traje 5-9 sekundi, funkcionalna starost kože je između 45 i 60 godina. Ako traje 10-15 sekundi ili više, funkcionalna starost kože je 60 godina ili više.

Kako se brinuti za kožu prema rezultatima testa?

Ukoliko primetite znake gubitka elastičnosti, preporučujemo da u svoju negu uključite proizvode koji stimulišu proizvodnju kolagena, poboljšavaju elastičnost kože i sprečavaju dalje starenje. To može uključivati upotrebu hidratantnih krema, seruma sa antioksidansima i redovnu upotrebu faktora zaštite od sunca.

Zapamtite da je pravilna nega ključna za održavanje zdrave i mladalačke kože, pa se pobrinite da vaša koža uvek dobija odgovarajuću negu koju zaslužuje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.