U trendu

Sedam malih navika koje će vas učiniti mnogo srećnijim

Izreka kaže da je sreća u malim stvarima, a isto tvrdi i nauka.

Stoga, ako u ovim teškim vremenima ne znate kako da se izborite s tugom, uvedite ovih sedam malih svakodnevnih navika koje će vas usrećiti više nego što očekujte, piše časopis Stylist.

1. Slušajte veselu muziku 9 minuta

Samo 9 minuta slušanja vesele muzike dnevno može vam znatno popraviti raspoloženje, pokazalo je istraživanje Britanske akademije zvučne terapije (BAST) koje je objavljeno ranije ove godine. S obzirom na to da popularne pesme u prosjeku traju malo više od tri minuta, tri vesele pesme dnevno su i više nego dovoljne, a za to svako ima vremena.

2. Pojedite nekoliko kockica tamne čokolade

Prošlogodišnje istraživanje koje je sproveo londonski University koledž otkrilo je da ljudi koji svakodnevno jedu tamnu čokoladu imaju 70 posto manje šanse za oboljevanjem od kliničke depresije u odnosu na one koji uopšte ne jedu čokoladu. Zašto? čokolada s minimalno 60 posto kakaa sadrži antioksidanse i psihoaktivne sastojke koji podstiču bolje raspoloženje i mogu čak da izazovu i osećaje euforije.

3. Sunčajte se, ali oprezno

Izlaganja sunčevoj svetlosti podstiče pojačan rad takozvanog hormona sreće, odnosno serotonina zbog kojeg se osećate i smirenije i fokusiranije.

„Sunce deluje na receptore u mozgu koji utiču na naš mentalni status i opreznost“, objasnio je za Forbs doktor Majkl Roizen iz klinike Klovlend. Upozorio je i da pritom obavezno treba naneti kremu sa zaštitnim faktorom, kao i da bi bilo dobro izbeći izlaganje suncu kada je njegove zračenje najjače.

4. Ponovo pogledajte Titanik ili neki drugi tužni film

Da, dobro ste pročitali, tužni filmovi poput Titanika mogu kratkotrajno da poprave vaše raspoloženje jer vas podstiču da se osvrnete na pozitivne stvari u svom životu, pokazalo je istraživanje Univerziteta Ohajo.

„Tragične prče obično se fokusiraju na večnu ljubav pa ljude koji ih gledaju podstiču da razmišljaju o voljenim osobama i tome da budu zahvalni na njima“, objasnila je vođa istraživanja, profesorka Silvija Nobloh-Vestervik.

5. Prošetajte 12 minuta

Šetnja od samo 12 minuta popraviće vam raspoloženje jednako kao i jednosatno vežbanje. Psiholozi sa Univerziteta  u Ajovi sproveli su istraživanje na svojim studentima i zaključili da kratka šetnja kampusom, odnosno u vašem slučaju prirodom, podstiče bolje raspoloženje, veće samopouzdanje i više energije.

6. Uživajte u dugoj kupki

Iako je opšte poznato da duga kupka može delovati opuštajuće, istraživanje nemačkog Univerziteta Freiburg iz 2018. godine pokazalo je da 30 minuta kupke podiže raspoloženje bolje od fizičke aktivnosti u jednakom trajanju. Takođe, već ranije je dokazano i da vam topla i duga kupka pre spavanja može pomoći da lakše zaspite.

7. Pomirišite limun (ili sveže pokošenu travu)

Kad vam život pruži limune, prvo ih pomirišite, a tek onda od njih napravite limunadu. Naime, japanski naučnici su otkrili da miris limuna poboljšava raspoloženje, opušta i pomaže nam da se izborimo sa stresom i negativnim osećanjima, poput bespomoćnosti. Efekt može potrajati i do 30 minuta, a podjednak efekat ima i miris sveže pokošene trave.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.