U trendu

Šest osobina koje možete da nasledite samo od oca

Na času biologije naučili smo da 50% DNK nasleđujemo od majke i 50% od oca. Ova biološka činjenica, međutim, ne znači da svaki roditelj prenosi jednaku količinu fizičkih i genetskih karakteristika svom detetu.

U stvari, 60% veća je verovatnoća da će deca naslediti aktivne osobine od svojih očeva samo zato što priroda više voli da izrazi te gene.

Bright Side je temeljno istražio ovaj biološki fenomen i sakupio za vas 6 gena za koje je veća verovatnoća da dolaze sa očeve strane.

Visina

Da li vam je poznat izraz „visok je kao njegov otac“? Očigledno je ova izjava potkrijepljena naukom. Visina osobe je određena sa najmanje 700 genetskih varijacija nasleđenih od oba roditelja. Međutim, čini se da gen za visinu svakog roditelja funkcioniše na malo drugačiji način. Na primer, očevi geni su važni za podsticanje rasta, a time i visine.

Krivi zubi

U slučajevima kada je otac lošeg zdravlja zuba, veća je verovatnoća da će dete morati češće da posećuje ordinaciju nego njegovi vršnjaci, čak i ako njegova majka ima sjajne zube. Od karijesa do svih stomatoloških problema, može doći direktno iz očevih usta.

Pol

Tate su 100% odgovorni za pol svoje novorođenčadi. X i Y hromozomi, poznatiji kao polni hromozomi, određuju pol deteta. Devojčice nasleđuju X hromozom od oca, što rezultira XX genotipom, a dečaci nasleđuju Y hromozom od oca, što rezultira XY genotipom. Pošto majke prenose samo X hromozome, očevi imaju potpunu kontrolu nad polom.

Rupice na obrazima

U mnogim kulturama, rupice se smatraju znakom lepote i privlačnosti. Međutim, naučnici opisuju rupice kao defekt uzrokovan skraćenim mišićima lica. Smatra se da su rupice nasleđene jer su dominantna genetska osobina i češće se nasleđuju od oca, piše Bright Side.

Otisci prstiju

Ni jedan od dva otiska prsta nisu potpuno ista jer su jedinstveni uzorak. Međutim, otisci prstiju bebe mogu da liče na očeve! Obrasci otisaka prstiju su genetske osobine nasleđene od naših očeva.

Kijanje

Mnogi od nas znaju bar jednu osobu koja doživljava nekontrolisanu kišu dok gleda u sunce ili jako svetlo. Pa, ovo je još jedna genetska osobina za koju je odgovoran otac. Ovo stanje je poznato kao Apćiha sindrom i verovatnije je da će se preneti sa očeve strane, prenosi N1.

Na koga vi (ili vaše dete) najviše ličite, na mamu ili tatu?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)