Setite se malih uspeha

Ono što mnoge blokira u različitim situacijama je strah. Strah da će se obrukati, da će biti ismejani, da će omanuti. Jedna od stvari koje bi mogle da pomognu kako vas strah ne bi blokirao jeste da se setite raznih malih uspeha koje ste već postigli u toj oblasti – to bi moglo dovoljno da vas ohrabri.
Na primer, treba da odete na neko okupljanje na kome poznajete jako malo ljudi, kao što je slava neke osobe koju ste tek nedavno upoznali. I strašno se bojite da ćete se, pošto ste i inače povučeni, spetljati pred toliko nepoznatih, da nećete umeti da pričate ni sa kim, da ćete ostaviti utisak da ste ili uobraženi pa zato ni sa kim ne pričate, ili da ste neprijatna osoba koja odbija komunikaciju, ili da ste suviše glupi čak i za najobičniji razgovor. Krajnje neprijatno, a ne znate kako da prevaziđete taj strah.
Setite se svih malih druželjubivosti koje ste u poslednje vreme pokazali. Kako ste se osmehnuli službenici na šalteru. Kako ste proćaskali s nepoznatom osobom ispred vas dok ste čekali u redu u pošti. Kako ste pomogli nepoznatoj osobi koja vas je pitala gde je ta-i-ta ulica. Setite se tih svakodnevnih stvari, tih malih ljubaznosti koje svi radimo, i videćete da vam zapravo i nije toliki problem da pričate s nepoznatima – ni na tom okupljanju niko neće očekivati da ih oduševite svojim likom i delom, samo će se pričati o normalnim, svakodnevnim stvarima.
Ne možete ničeg da se setite, nikakvih ljubaznosti? Pred službenicom na šalteru ste bili namršteni, gospođi koja je bila u istom redu kao i vi ste zarežali da vas ne gura, ignorisali ste staricu koja vas je pitala za određenu ulicu? Onda bi, za početak, bilo dobro potruditi se da se bar povremeno osmehujete i da ne režite na sve oko sebe – tada će i drugi biti prijatniji prema vama, pa nećete imati razloga da se bojite neprijatnih reakcija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.