U trendu

„Snovi su jezik Božiji“: Značenje ‘Alhemičara’ Paolo Koelja objašnjeno u 10 rečenica

Alhemičar Paula Koelja objavljen je prvi put 1988. ali lekcije koje je knjiga naučila ljude tada i uči i danas su neprocenjive. Relevantnost njegove teme i putovanje do pronalaženja sebe preko priče o Santjagu inspirisala je čitave generacije  ljudi.

Svaki čitalac kroz roman Alhemičar može odmah da se poveže sa glavnom temom romana: jedinstvena potraga pojedinca u životu je da sledi svoj san. Koeljo koristi protagonista romana, Santjaga, da demonstrira prepreke na koje se može naići na takvom putovanju.

Knjiga prati Santjaga, pastira u Španiji, koji ima san koji se ponavlja o pronalaženju blaga u egipatskoj piramide. Ovaj san ga odvodi u potraga za otkrivanjem značenja njegovog života, poznatu kao njegova ‘lična legenda’.

Santjago upoznaje Melhisedeka, kralja Salema, koji ga upoznaje sa konceptom Lične legende i važnosti ostvarivanja snova. Melhisedek takođe daje Santjagu magično kamenje zvano Urim i Tumim da mu pomogne u donošenju odluka.

Santjago prodaje svoje stado i kreće dalje na putovanje preko pustinje. Na putu nailazi na izazove i uči da razume ‘Jezik na svet’, univerzalni jezik koji komunicira putem znakova i simbola.

Santjago na putu upoznaje Engleza koji se školuje za alhemičara. On deli svoje znanje o alhemiji, načinu pretvaranja metala u zlato i potrazi za kamenom mudrosti.

Santjago stiže u oazu u pustinji, gde upoznaje Fatimu, ženu u koju se zaljubljuje. Oaza postaje važan deo njegovog putovanja jer tamo uči lekcije o ljubavi i žrtvovanju.

Na putu, Santjago sreće pravog alhemičara koji mu postaje vodič. Alhemičar ga uči duhovnoj mudrosti i o ‘Duši sveta’ i međusobnoj povezanosti svih stvari.

Posle nekog vremena, Santjago uči da sluša svoje srce i tumači znake univerzuma. On otkriva da univerzum pomaže onima koji slede svoju „Ličnu legendu“.

Na svom putu kroz pustinji, Santjago se suočava sa raznim izazovima, uključujući plemenske sukobe i pretnju ratom u oazi.

Nakon razgovora sa dvojicom muškaraca, Santjago shvata da blago koje je video u svojim snovima nije u piramidama već je zakopano ispod platana u blizini mesta odakle je krenuo na svoje putovanje.

Santjago se vraća u Španiju sa dubljim razumevanjem sebe i sveta i pronalazi skriveno blago.

‘Alhemičar’ nas uči važnosti traganja za snovima, prihvatanja putovanja i prepoznavanja međusobne povezanosti svih stvari.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar