U trendu

Spasonosne: Ove 3 reči sačuvaće vašu vezu od propasti

Ove tri reči mogu da pretvore konflikt u kolaboraciju, demagogiju u demokratiju i pomažu da se konverzacija otvori na pravi način

Neverovatno je koliko nekoliko reči može sve da promeni.

Posebno kada se radi o rečima kao što su „Šta ti misliš?“.

Prema Piteru Pirsonu, psihologu za veze, ova fraza može da vam pomogne u konverzaciji i potpuno promeni dinamiku toka konverzacije, prenosi Avaz.ba.

– Zbog toga što ne možete da promenite osobu sa kojom ste, možete da utičete na nju – rekao je on.

– Ukoliko neko kaže svom partneru: „Ti uopšte ne mariš kako se ja osećam“, to je vrsta optužbe i njegov odgovor će da bude defanzivan – naveo je on.

A razmena defanzivnih rečenica neće nikuda da vas odvede. Vrednost rečenice: „Šta ti misliš?“ čak i na kraju konstatacije „Ti uopšte ne mariš kako se ja osećam“, može znatno da promeni kvalitet dijaloga koji vodite. Biće pažljiviji i produktivniji.

– Ukoliko postavite pitanje šta vaš partner misli o tome sa pravim tonom i facijalnom ekspresijom, vi pokazujete da ste zainteresovani za njegovu perspektivu. Ukoliko iznosite samo optužbe, nema naznake da marite za ono šta druga strana ima da kaže osim da se brani – istakao je on.

Ove tri reči mogu da pretvore konflikt u kolaboraciju, demagogiju u demokratiju i pomažu da se konverzacija otvori na pravi način.

– Vrlo je jednostavno. Ukoliko se ljudi pod pritiskom sete da kažu ove reči, mogu da izbegnu unakrsne optužbe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar