U trendu

Spavanje na levoj ili desnoj strani – šta je zdravije?

Strana tela na kojoj spavate ima određen uticaj na vaše zdravlje. Postoje studije u kojima se tvrdi da je spavanje na levom boku zapravo najzdravije.

Evo i zašto:

1. Poboljšava funkciju limfnog sistema

Slezina je najveći organ u limfnom sistemu i nalazi se na levoj strani tela. Kada spavate na levom boku, slezina radi efikasnije. Glavni razlog za to je gravitacija, koja podstiče protok krvi u slezini i tako omogućava da brže filtrira nečistoće.

Limfni sistem je takođe zadužen i za transport masnoća, proteina i drugih važnih materija za naš organizam, a ležanje na levoj strani tela omogućava ovim hranjivim materijama da brže dođu do ćelija.

2. Podstiče pravilnu eliminaciju otpadnih materija

Spoj između tankog i debelog creva nalazi se na levoj strani tela pa, kao i kod slezine, gravitacija pomaže u njihovom radu. Tako spavanje na levoj strani tela olakšava transport otpada iz tankog u debelo crevo. Na taj način sve što treba da izađe iz organizma kroz debelo crevo, izaći će brže.

3. Može umanjiti intenzitet noćne gorušice

Ukoliko imate problema sa čestim gorušicama, tada bi bilo dobro da usvojite naviku spavanja na levom boku. U tom položaju vaš želudac će biti smešten ispod srčane petlje, prstenastog mišića koji se nalazi između jednjaka i želuca, a zadatak mu je da zaustavi vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak.

4. Pomaže jetri da ne bude preopterećena

Budući da se jetra nalazi na desnoj strani tela, kad ležite na desnom boku može se stvarati pritisak na taj organ. Zato, ako spavate na levoj strani, jetra neće biti preopterećena.

5. Dobro je za srce

Leva strana srca prima krv iz pluća i pumpa je dalje u telo. Upravo zato spavanje na levom boku može pomoći srcu da radi svoj posao lakše i efikasnije.

Kada spavate na levoj strani, gravitacija olakšava rad sistema za cirkulaciju, posebno

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar