U trendu

Spavate li u čarapama ili bosi: Stručnjaci otkrivaju šta je zdravije

Jednima smetaju, drugi ne mogu da zaspe bosi, ali ključno je šta je bolje po zdravlje

Mnogo je prednosti nošenja čarapa u krevetu, poručuje autor i osnivač Udruženja profesionalnih savetnika za spavanje International Parenting and Health Institute, Mar De Karlo, a prenosi vecernji.hr.

„Zbog procesa koji se zove vazodilatacije ili širenja krvnih sudova, čarape mogu da nam pomognu da brže zaspimo i da duže spavamo“, objasnio je dodavši kako i istraživanje iz 2007. godine pokazuje da promene temperature kože utiču na sve aspekte sna i spavanja.

Dokazano je, ističe De Karlo, da nošenje čarapa u krevetu ubrzava cirkulaciju i dotok krvi u stopala, što pak može da pomogne u snižavanju temperature tela, signalizirajući mozgu da je vreme za spavanje.

Druge studije to takođe potvrđuju, a jedna takva kaže da su ispitanici koji su u krevet išli sa čarapama zaspali 7.5 minuta brže, spavali 32 minute duže i noću se budili 7.5 puta ređe od onih koji su spavali bosi.

„Pospanost obično prethodi nižoj telesnoj temperaturi i dokazi upućuju na to da nošenje čarapa i druge metode grejanja stopala mogu da snize telesnu temperaturu i pomoći vam da brže zaspite”, dodao je De Karlo.

Prema njemu, postoji još jedna prednost spavanja s čarapama, a to je manja mogućnost za Rejnaudovu bolest koja obično zahvata prste na nogama i rukama pri čemu koža gubi cirkulaciju, te počinje da otiče i boli, a rezultati raznih istraživanja su pokazala da nošenje čarapa noću održava cirkulaciju i toplinu udova, te može da spreči takav napad.

„Iako Rejnaudovu bolest obično pokreću niske temperature (ili anksioznost i stres), čarape neće sprečiti da se ona razvije ako je tako ‘zapisano’ u genima, no mogu da ublaže mogućnost upale“, kaže De Karlo koji savetuje da, bez obzira zašto želite da nosite čarape u krevetu, s lekarom proverite koji su mogući uzroci hladnih stopala.

Ostale dobrobiti spavanja s čarapama su potencijalno poboljšanje problema s ispucalim petama (hidrirajte stopala i navucite pamučne čarape svake noći kroz nedelju ili dve i primetićete manje suvu kožu), sprečavanje valunga (povezano s boljom kontrolom središnjeg dela tela) i, verovali ili ne, veći potencijal za orgazam.

„Naime u studiji Univerziteta u Groningenu koja je uključivala 13 parova nošenje čarapa u krevetu povećalo je verovatnoću postizanja orgazma za čak 30%“, rekao je De Karlo; a razlog je pojačani dotok krvi u polne organe. Ipak, uprkos tim prednostima, on napominje da čarape nikako nisu lek za pojedina stanja.

„Imajte na umu da hladna stopala mogu da budu posledica niza razloga; poput anemije, dijabetesa ili hipotireoze, a koje je važno dijagnostifikovati i lečiti“, rekao je. „Ako je glavni uzrok vašeg problema sa spavanjem duže ukorenjen problem koji nije otkriven i rešen; na primer patite od anksioznosti ili ste mentalno preterano stimulisani; nošenje čarapa u krevetu neće biti rešenje“.

Što se tiče studija, one uglavnom kažu da je, ako nemate problema s telesnom temperaturom, bolje spavati bez čarapa; jer se tako barem nećete ‘pregrejati’. Osim toga, leganje bosih nogu pomaže u izbegavanju loše higijene, infekcija kože i neugodnih mirisa koji se mogu povezati s prljavim čarapama ili čak s gljivicama.

De Karlo još ističe i da nisu sve čarape iste, te da ako ih već nosite, potražite one koje su izrađene od prirodnih vlakana poput kašmira, merino vune, bambusa ili pamuka, odnosno materijala koji će nogama pružiti toplinu i osećaj da koža diše, a koji podržavaju higijenu i zdravlje kože.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.