U trendu

Srbi bez ove namirnice ne mogu, a uskoro će biti preskupa: Cena će drastično skočiti

Cena je za godinu dana porasla za trećinu, a tek se očekuje poskupljenje…

Globalni trend rasta cena šećera odražava ozbiljnu zabrinutost potrošača širom sveta. Suše u ključnim regionima kao što su Indija i Tajland, dom nekih od najvećih svetskih proizvođača šećera posle Brazila, izazvale su pad proizvodnje i porast cena ovog važnog sastojka hrane.

Ne samo da su cene šećera dostigle najviši nivo od 2011. godine, već je i konfekcija poskupela, izazivajući zabrinutost među potrošačima i stručnjacima. Globalni prinosi hrane su generalno smanjeni zbog ekstremnih vremenskih uslova, a to je doprinelo rastu cena u prehrambenom sektoru.

Situacija nije idealna

Ministarstvo poljoprivrede SAD beleži značajan rast cena šećera i slatkiša u protekloj godini, a predviđa se dalji rast u 2024. godini. Ovaj trend neće zaobići ni Sjedinjene Američke Države, gde će regulatorna regulativa i inflacija takođe doprineti poskupljenju hrane.

Posledice rasta cena oseća Srbija ali i cela Evropa, u kojoj je šećer za samo godinu dana poskupeo za skoro trećinu. Ovaj trend ima potencijal da ozbiljno utiče na pristupačnost hrane, posebno u zemljama u kojima domaćinstva troše značajan deo svog prihoda na prehrambene proizvode.

Očekuje se da će ovo povećanje cena hrane najviše pogoditi zemlje u razvoju, gde veliki deo potrošnje domaćinstava odlazi na hranu. Stručnjaci upozoravaju da će ekstremni vremenski uslovi i klimatske promene nastaviti da vrše pritisak na globalno snabdevanje hranom, što će dodatno uticati na cene i dostupnost prehrambenih proizvoda širom sveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)