Šta ako vas ubode stršljen? Njihov otrov sadrži supstancu koja može biti opasna za ljude

Stršljeni su insekti koji pripadaju porodici osa i poznati su po svom neprijatnom ubodu. One su jedna od hiljada vrsta u okviru reda Himenoptera, koji takođe uključuje pčele, mrave i druge ose. Stršljeni su obično dugi oko tri centimetra i prepoznatljivi su po žutim prugama na tamnom telu. Imaju krila, antene, noge i žalac, piše Healthline.

Ubodi stršljena obično izazivaju blage simptome, ali ponekad mogu izazvati teške alergijske reakcije i zabrinjavajuće kliničke znake. Otrov stršljena sadrži histamin, koji može izazvati teške alergijske reakcije kod ljudi. Većina uboda stršljena može se lečiti samostalno, ali u slučaju ozbiljnih simptoma treba odmah potražiti medicinsku pomoć.

Najčešće ćete ih sresti kada ste napolju, jer njihova gnezda mogu biti u blizini naselja ili u prirodi, na primer na trulom drveću ili žbunju. Stršljeni će vas ubosti kada se osećaju ugroženo. Jedan stršljen može da ubode jednom ili više puta, a ponekad se stršljeni roje, što može dovesti do desetina ili stotina uboda. Takođe, samo ženski stršljeni mogu da ubodu.

Većina uboda stršljena uzrokuje manje simptome koji obično traju nekoliko sati do jednog dana:

  • Izdignuta, crvenkasta oblast na mestu injekcije
  • Toplina i bol u blizini uboda
  • Svrab i krvarenje
  • Moguća koprivnjača u blizini uboda

Međutim, ubod stršljena može izazvati ozbiljne alergijske reakcije ili anafilaksiju, zbog histamina u otrovu. Anafilaksa je ozbiljno stanje koje može biti opasno po život i zahteva hitnu medicinsku pomoć. Simptomi uključuju:

  • Koprivnjača izvan mesta uboda
  • Oticanje kože ili grla
  • Crvenilo kože
  • Kašalj i otežano disanje
  • Stezanje u grudima i mučnina
  • Povraćanje, znojenje i šok

Neki simptomi uboda stršljena mogu biti dugotrajni ili se vremenom pogoršati, posebno ubod u blizini nosa, usta i grla. Višestruki ubodi mogu biti opasni po život, uzrokovati srčani udar, otkazivanje organa ili druge zdravstvene probleme.

Lečenje uboda stršljena

Blagi slučajevi: Očistite područje sapunom i vodom. Stavite hladan oblog da biste ublažili bol i smanjili otok. Podignite ud ako ste uboli u ruku ili nogu. Uzmite antihistaminike ili kortikosteroide da biste ublažili simptome.

Ozbiljniji i dugotrajniji simptomi: Ako simptomi traju duže od jednog dana ili se pogoršaju, obratite se lekaru. Možda će vam trebati lekovi na recept kao što su steroidi.

Alergijske reakcije: Ako ste alergični, koristite epinefrinsku olovku (EpiPen) odmah nakon injekcije. Hitna medicinska pomoć može uključivati intubaciju i IV tečnosti.

Zaštitite se od uboda stršljena tako što ćete ostati mirni u njihovom prisustvu, nositi zaštitnu odeću i koristiti repelent protiv insekata. Izbegavajte svetlu odeću koja može privući stršljene. Simptomi koji traju duže od jednog dana ili postaju ozbiljniji zahtevaju konsultaciju sa lekarom. Anafilaksa i teške alergijske reakcije zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.