Šta će se desiti vašem organizmu ako počnete da ustajete sat RANIJE?

Da li ste ikada želeli da promenite svoj bioritam i pokušate da se budite ranije? Postoji još jedan neočigledan, ali važan razlog da sada to sprovedete u delo. Novo istraživanje naučnika sa Harvarda pokazuje da će buđenje sat vremena ranije pozitivno uticati na mentalno zdravlje, a osim toga, značajno će smanjiti rizik od depresije i anksioznosti.

Odavno je poznato da postoji veza između vremena spavanja i raspoloženja. Međutim, koliko ranije treba otići na spavanje i buditi se pitanje je koje zabrinjava mnoge i još nema definitivnog odgovora. Sada su naučnici uspeli da dokažu da će buđenje čak 60 minuta ranije već igrati važnu ulogu, posebno za stanja povezana sa stresom i anksioznošću.

Studija je uzela u obzir navike spavanja više od 800 hiljada ljudi, a koristila je i Mendelov metod randomizacije, koji se koristi za analizu uzročno-posledičnih veza u genetici. Važno je, međutim, zapamtiti da je sama genetika uspostavljena pri rođenju, a neke od predrasuda koje utiču na epidemiološka istraživanja nemaju uticaja na genetska istraživanja.

Dakle, statistika je prikupljena uzimajući u obzir podatke ljudi koji su nedelju dana nosili uređaj za praćenje spavanja, kao i onih koji su popunjavali upitnike za spavanje. Otkrili su da su učesnici studije koji su otišli ​​u krevet sat ranije i ustali ranije nego inače, imali 23 odsto manji rizik od depresije. A u slučaju da se vreme spavanja pomerilo za dva sata, onda je ova cifra dostigla 40 procenata.

Sa modernim aktivnim ritmom života, često nemamo dovoljno sati u danu, a mnogi žrtvuju sopstveni san kako bi ipak imali vremena da urade sve što je planirano. Istovremeno, često ono što nismo mogli da uradimo tokom dana radimo uveče, glatko ulazeći u kasne noće sate.

Pokušajte da izađete iz ovog začaranog kruga – počnite da se budite samo sat ranije, i u ovom ušteđenom vremenu uživajte u potpunosti u početku novog dana. Naučnici i psiholozi obećavaju da ćete osetiti nalet snage i energije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.