U trendu

Šta može da očekuje majka koja ceo život kontroliše dete: 3 mudre izjave Frojda za sve roditelje

Zašto se deca okreću od roditelja i osuđuju ih na usamljenost? Zašto, uprkos svim naporima, deca ne žele ni da čuju za svoje roditelje? Sigmund Frojd je opisao razloge koji stoje u osnovi ovakvog ponašanja.

Umerenost u svemu je ključ za postizanje sreće

Kao što je potrebno samo određena količina vode da bi se utažila žeđ, tako je i u drugim aspektima života važno znati pronaći ravnotežu. Kiša koja je umerena donosi korist, dok prekomerna kiša može uništiti urod. Slično tome, majka koja je prezaštitnička može naneti štetu detetu koliko i majka koja ga napusti.

Sve stvari na ovom svetu imaju pozitivne i negativne strane, a isto važi i za obrazovanje majke. Nedostatak majčinstva i emocionalne bliskosti može biti bolan za dete, ali previše majčinske brige može spaliti dete plamenom preterane zaštite. Važno je pronaći ravnotežu u svemu što radimo kako bismo postigli sreću i izbegli negativne posledice.

Zašto majka koja kontroliše čeka samoću

Majka je osoba koja je posvetila svoj život brizi, vođenju i ljubavi prema svom detetu. Je li pravedno da majka koja je toliko vremena i energije uložila u odgoj deteta bude ostavljena sama u starosti? Majke koje nisu svesne svoje uloge u odgoju deteta često preteruju u svom osećaju zaštitništva i brige. To često rezultira odmakom deteta od majke i može izazvati ljutnju.

Zamislite mladunče lava čija majka umesto njega lovi plen i donosi mu hranu i ne dozvoljava mu da sam nauči. Da li je to dobro ili loše? Na početku je korisno, ali kasnije postaje štetno. Ako majka lavica ne dopusti mladunčetu lavića da lovi, neće mu dati priliku da se spotakne i padne, da ojača i postane nezavisan. Mladunče će ostati neobično, a kada majka ostari ili ode, neće preživeti.

Isto se događa i s ljudima. Dete kojem je oduzeta mogućnost da se samostalno prilagodi svetu postaje zavisno od majke i pati. Kada dete jednog dana uđe u svet odraslih, neobučeno i slabo, podsvesno će osećati ljutnju prema majci koja mu je uskratila priliku da se razvije i postane jači. Ova deca često napuštaju roditelje na duže vreme. Stoga, prekomerno zaštitničko ponašanje majke može uzrokovati odmak deteta i dugotrajne posledice na odnos majke i deteta, prenosi Sve za ženu.

Kako se majka može iskupiti ako shvati svoju grešku prekasno?

Majke ponekad žele dati svojoj deci više nego što im je potrebno jer veruju da će to biti bolje za njih. Međutim, kad se izgubi kontrola nad detetom, majke se nesvesno mogu pozivati na osećaj dužnosti i manipulisati detetom. Transformacija iz majke koja je držala dete pod kontrolom u majku koja dopušta detetu da samostalno živi svoj život je bolna, a često je još bolnija za majku nego za dete jer mora priznati da je naudila ne samo sebi, već i svom detetu.

Jedini način na koji majka može ispraviti svoju grešku je da otkopča gvozdene rukavice i dopusti detetu da bude samostalno. Što je jači pritisak na dete u detinjstvu, to će se više povlačiti i ostavljati majku samu. Kad odraslo dete oseti da ga majka ne kontroliše toliko, može pokušati da testira granice da vidi hoće li majčine rukavice ponovo stegnuti. Ako majka popusti i pokaže ljubav i prihvatanje, veza može ući u fazu izlečenja.

Važno je zapamtiti da je najvažnije da majka nauči svoje dete da bude samostalno i snažno, a ne koliko će plena doneti. Ponekad je najbolje za decu da ih pustimo da odu da bi se jednog dana ponovo vratili.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar