U trendu

Šta prvo morate da uradite kada vas ubode stršljen: Jedna greška mogla bi da ima fatalne posledice

Nedavno je žena (57)  iz okoline Čačka preminula je od posledica ujeda stršljena. Prema rečima njene rođake, potpuno zdrava žena pokušala je da ga istera mašući krpom, nakon čega ga je u jednom trenutku oborila na pod. Umesto da ga zgazi nogom, ona ga je zgnječila krpom i zadobila ubod. Nije ni znala da je alergična, a ishod je bio fatalan.

Pre svega, ona nije ni znala da je alergična na ujed stršljena. Moramo da znamo na šta smo alergični i na šta možemo da odreagujemo na taj način. Da nije bila alergična, ništa se posebno ne bi desilo.

Žaoka stršljena vraća se u njegovo telo

Stršljeni su insekti koji žive u gnezdima, a jajašca polaže matica. Oni pripadaju socijalnoj grupi insekata, a ženke radilice brinu se o matici i imaju žaoku. Stršljeni obično neće napadati ljude ako ih ne ugrožavate. Međutim, ako se osećaju napadnutima, mogu naneti vrlo bolan ubod žaokom.

Žaoka stršljena ima posebnu strukturu koja omogućava da se vrati u njihovo telo, za razliku od pčela. To im omogućava da prežive nakon uboda i izvrše više uboda u jednom napadu.

Posebno su opasni kada je ugroženo njihovo gnezdo, jer tada mogu izlučivati feromone koji privlače druge stršljene iz gnezda kako bi se obranili. Simptomi uboda stršljena mogu uključivati jaku bol i reakciju kože i celog tela, posebno ako je bilo više uboda. Tegobe koje se javljaju nakon uboda stršljena mogu biti fizičke i psihičke prirode.

Šta možemo da uradimo kada je prva pomoć u pitanju?

Ujed insekata može da izazove alergijsku reakciju. Kada dođe do prestanka disanja i rada srca, tada je mozak najosetljiviji ljudski organ. Tada je prva pomoć najpotrebnija, u prvih pet do osam minuta. Posle toga, mozak je mrtav. Čak i da pokrenemo rad srca, ne možemo ništa, jer je mozak mrtav i nema funkciju.

Ako vas ubode stršljen, evo šta bi trebalo da uradite:

Nemojte paničiti. Ubod stršljena, iako bolan, najčešće nije opasan.

Bez panike, trčanja ili agresivnog mahanja rukama, pokušajte da se polako udaljite od stršljena. Nemojte dopustiti da se uplašeni stršljen pozove svoje prijatelje.

Kad ste sigurno udaljeni, dobro isperite mesto uboda hladnom vodom i sapunom.

Hladite mesto uboda hladnom vodom ili stavite led u krpu kako biste smanjili oticanje i upalu.

Uzmite antihistaminik kako biste smanjili verovatnoću alergijske reakcije.

Nakon što ste ohladili mesto uboda, možete naneti kremu s kortikosteroidima ili antihistaminicima.

Bol može trajati nekoliko sati, pa, ako je jak i nemate alergiju, možete uzeti paracetamol ili ibuprofen za ublažavanje bola.

Ako se osećate loše i primetite da se crvenilo, oticanje i bol šire, potražite najbližu hitnu pomoć ili zamolite nekoga od svojih ukućana da vas odvede na lečenje.

Kako biste sprečili ubod stršljena, najbolje je izbegavati da se osećaju ugroženo. Nemojte se približavati njima i njihovom gnezdu.

Ako se stršljen sleti na vašu ruku ili uđe u kuću, lagano ga uklonite i izbacite, bez panike. Imajte na umu da su to samo insekti koji su negde otišli ili su privučeni voćem na vašoj terasi. Nisu namerno došli da vas ubodu, uprkos strašnom zvuku leta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar