U trendu

Šta se događa s vašim telom ako ujutru odložite alarm na samo pet minuta

„Još samo pet minuta, još samo pet minuta!“, koliko ste samo puta ujutru ovo izgovorili kada je zazvonio alarm. Prva reakcija većine je da odlože buđenje, ali možda to i nije tako mudar potez.

U nastavku otkrivamo šta se to tačno s vašim tijelom dešava ako odložite alarm, makar samo na onih željenih pet minuta.

Smanjen nivo energije

Verovali ili ne, vaše telo počinje da se budi skoro dva sata pre nego što konačno otvorite oči. Podizanjem telesne temperature i oslobađanjem hemikalija koje podstiču budnost, telo i mozak rade zajedno kako bi vas podigli iz kreveta. Kad se probudite nakon prvog alarma, telo je već dobro ušlo u ovaj proces buđenja.

Ali, ako se vratite snu premda ste se već jednom probudili, verovatnije je da će vaš mozak i telo doživeti ono što stručnjaci za spavanje nazivaju ‘inercijom spavanja’, a što uzrokuje onaj poznati osećaj pospanosti koji može trajati satima nakon što se probudite. Koliko god bilo dobro pritisnuti dugme za odlaganje alarma, to bi moglo da vam smanji nivo energije do kraja dana, piše Miss7.

Telo pati celoga dana

Ako ne dobijate preporučenu količinu sna za svoje godine, rutina budnosti vašeg tela je već prekinuta. Dakle, ako ste spavali samo nekoliko sati i na kraju ste pritisli taster za odlaganje, telo će vam se brže odmaknuti do početka punog ciklusa sna. Kako se pokazalo, ove rane faze sna zapravo su najgore vreme za buđenje. Dakle, čak i ako niste dovoljno spavali, odlaganjem alarma ćete se osećati još gore.

Mozak je zbunjen ovim potezom

Učestalim odlaganjem alarma mogli bi da uslovite svoj mozak da se ujutro još teže probudi. Neki istraživači spavanja veruju da hronična upotreba dugmeta snooze uvežbava vaš mozak da razmišlja „još samo nekoliko minuta“, a ne „vreme za buđenje“ kada čuje alarm. Iako vrlo retka upotreba tastera za odlaganje možda nema takav efekat, redovno će doprineti još težem buđenju i kontinuiranom osećaju neispavanosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.